Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog landbouwinspecteur Markus Timmermans (Skal):

“Ik ken bijna alle biologische boeren in Nederland”

"Vandaag ga ik bij drie biologische boeren een inspectie uitvoeren. Bij alle drie ben ik al wel eens vaker op inspectie geweest. Als landbouwinspecteur zweef ik het hele land zo'n beetje over. Als het druk is, doe ik ook inspecties in Zeeland, Friesland of Limburg. Ik doe dit werk al sinds 1994, eerst voor Skal nu bij Control Union. Control Union wordt door Skal ingehuurd om een deel van de biologische inspecties uit te voeren. Toen ik in 1994 begon als inspecteur was de biologische sector een klein clubje van 450 landbouwbedrijven en 350 bereiders."

"Het leuke aan al zo lang in de biologische sector meedraaien, is dat ik zo langzamerhand bijna alle biologische boerenbedrijven wel ken. De drie inspecties vandaag zijn in Drenthe, voor mij een thuiswedstrijd. Ik kom aangereden op het erf van de vleesveehouder waar een basisinspectie staat gepland vanmorgen. Bij de koffie bespreken we hoe het met het bedrijf gaat. De veehouder geeft direct aan “Ik ben geen boekhouder en ik word ook geen boekhouder. Al dat papierwerk!” Tijdens de inspectie blijkt het nog wel een beetje mee te vallen, de bio-certificaten van de meeste toeleveranciers zitten in een map en ook de (verkreukte) toeleverbonnen zijn snel gevonden. Ik blader even door de map of ik nog iets raars zie en zeg hardop: "Ik zie aan de administratie dat het niet uw hobby is."

"Bij het beoordelen van de perceelsadministratie blijkt dat er wijzigingen niet zijn doorgegeven aan Skal. De boer heeft een perceel verhuurd aan een gangbare boer. Dat betekent dat het perceel z'n bio-status verliest en daarna weer in omschakeling moet. Bij het verhuren van een perceel aan een gangbare buur, moet je het perceel eerst afmelden bij Skal."

"Door naar de volgende inspectie. Ook deze teler blijkt meer een buitenmens dan een computermens. "Leverbonnen van het zaaizaad? Volgens mij heb ik die nog ergens in de auto liggen!" Een half uur later mompelt de groenteteler “Ik ga liever bonenplukken dan dit…"

"De laatste inspectie vandaag is bij een melkveehouder. De melkveehouder logt in op mijnrvo.nl om mij online een overzicht van zijn gewaspercelen te tonen. Een groot deel van de inspectie bestaat uit wachten tot de juiste inlogcodes en overzichten gevonden zijn. Uit de ronde op het bedrijf blijkt ook hier het dierenwelzijn prima op orde. Aan het eind van de dag kijk ik terug op drie inspecties waar ik geen grote afwijkingen heb aangetroffen."

"Maar die administratie hè? Dat blijft een probleem voor veel boeren."

Voor meer informatie: www.skal.nl
Publicatiedatum: