Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel producenten in brood en banket of AGF

Tholen - Waar de landbouwbedrijven een belangrijke schakel vormen in de keten, staan ook de ontwikkelingen verder in de keten niet stil. Producenten, im- en exporteurs, groothandels en retailers, ze vallen binnen de statistieken van de EU allemaal onder het kopje producenten. Tachtig procent van de 340.332 bio-bedrijven die de EU in 2015 telde, valt binnen de categorie producenten.

Aandeel EU-landen in aantal producenten

Bron: Europese Commissie

In vrijwel alle lidstaten steeg het aantal biologische bedrijven tussen 2010 en 2013. De grootste groei werd geregistreerd in Slovenië. In zeven andere lidstaten kromp de sector juist. De grootste krimp werd gemeld in het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar telde Europa 271.500 bio-producenten. Spanje en Frankrijk telden de in verhouding de meeste bio-bedrijven met een aandeel boven de 10 procent. Koploper is echter Italië met een aandeel van bijna 20 procent bio-producenten. Duitsland, Oostenrijk, Polen en Griekenland hebben elk een aandeel boven de 5 procent. In elf landen komt het aandeel niet boven de 1 procent.

Het aantal bio-producenten is tussen 2010 en 2015 gestegen met 23,4 procent. De grootste groeiers zijn Bulgarije, Roemenië en Kroatië, met groeicijfers boven de 100 procent. Krimp was er in het Verenigd Koninkrijk (-31 procent) en Griekenland (-7 procent).

Verdeling producenten naar sector

Bron: Europese Commissie

Het gemiddeld aantal hectaren per bedrijf stond in 2013 op 36,7 hectare voor de EU als geheel. Dat staat in contrast met de gemiddeld 16,1 hectare die alle agrarische bedrijven tellen. Voor vrijwel alle lidstaten was het gemiddeld areaal biologische landbouw per bedrijf groter dan het gemiddelde areaal voor het totaal aantal bedrijven. Alleen in Bulgarije, Duitsland, Ierland, Frankrijk, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk was de situatie omgekeerd. De grootste uitschieters zijn te zien in Slovenië, waar een biologisch bedrijf gemiddeld 476,2 hectare telt tegen een gemiddeld areaal van 80,7 hectare voor alle landbouwbedrijven. Ook in Hongarije zijn de verschillen groot. daar telt een biologisch bedrijf gemiddeld 119,2 hectare tegen 9,5 hectare over het totaal.

Van alle geregistreerde biologische producenten was het grootst deel actief in de bakkerijsector (17 procent) of AGF-sector (16 procent). Derde staat de sector voor oliën en vetten met 14 procent. De meeste producenten zijn te vinden in Frankrijk en Italië.