5.000 handtekeningen eisen nieuw management USDA National Organic Program

Heibel binnen Amerikaanse bio-organisatie

Het Cornucopia Instituut heeft meer dan 5.000 individueel ondertekende brieven voorgelegd aan het US Department of Agriculture (USDA), waarin gepleit wordt voor een nieuw management bij het National Organic Program (NOP). Deze brieven komen van telers en consumenten. De briefschrijvers en het Cornucopia Instituut willen de waarde van biologische standaarden handhaven. De geloofwaardigheid van het USDA biologisch label is al gedaald, door slecht management. 

Het Cornucopia bekritiseert de zogenaamde "private overname" van het reguleringsproces. Dit proces is juist ontworpen ter bescherming tegen lobbyisten uit de agribusiness. Dr. Barry Flamm, teler in Montana, wetenschapper en voormalig voorzitter van de National Organic Standards Board: "De onafhankelijkheid van de NOSB wordt ondermijnd."

De organisatie benoemt verschillende gebieden waarin het USDA management faalt: 
- gebrek aan handhaving van biologische regulering bij "fabrieks veeteelt".
- gebrek aan controle op authenticiteit van biologische import uit China, India, voormalige Sovjetlanden en Centraal-Amerika. 
- Toestaan van grootschalige bodemloze biologische productie en negeren van verbod op nanotechnologie, gebruik van gewoon vee bij biologische zuivelproductie etc.
- Overname van NOSB management door USDA/NOP staf en andere overtredingen van de Organic Foods Production Act.
- Eenzijdige veranderingen in het Sunset review proces voor synthetische en niet-biologische materialen. 

Het Cornucopia instituut hoopt dat nog veel meer mensen de campagne steunen door een brief te printen, ondertekenen en op te sturen. Cornucopia heeft hiernaast 9 rechtszaken aangespannen tegen het USDA aangezien het agentschap zicht niet houdt aan de Freedom of Information Act (FOIA). Volgens deze wet moet het USDA bepaalde documenten openbaar maken wanneer deze worden opgevraagd, maar in veel gevallen hebben ze dit niet gedaan of pas na lange tijd. Betreffende documenten zijn nu publiek gemaakt op de Cornucopia website. Het USDA is op deze manier niet transparant. 

Cornucopia hoopt dat er iets gedaan wordt aan de ethische problemen en het slechte management bij het NOP, door een nieuw management aan te stellen. 

Bron: Wisfarmer

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven