Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marek Konopka, bedrijfsleider bij Tower Nurseries in Nazeing, Engeland:

“Sterke cherry Genery RZ geschikt voor biologische teelt”

Tower Nurseries richt zich volledig op de biologische productie van cherrytomaten. Dit seizoen teelt het bedrijf twee nieuwkomers van Rijk Zwaan: 4904 m² Genery RZ (72-192 RZ) en 4904 m² 72-191 RZ. Net als de veredelaars focussen de telers op smaak en vruchtgewicht.

Marek Konopka beproefde Genery en was direct om: "Een aanwinst voor het segment van de snoeptomaatjes. De heerlijke zoete smaak in combinatie met de belofte van een hoge productiecapaciteit deed ons besluiten dit ras op 20 januari te planten. De planten waren op 21 november door de Grow Group in Nederland gezaaid. We startten met een plantafstand van 2,3 planten/m², half februari verdubbelden we naar 4,6 stengels/m²."

Genoeg kracht

"We hebben dit ras nu zo'n zes maanden staan en zien eind juli nog steeds een mooi sterk gewas. Genery beschikt over voldoende kracht om netjes de zomer door te komen. De planten staan bij ons in de grond en moeten zonder chemische gewasbestrijding het seizoen volmaken. We zien wel wat meeldauw en helaas lijken de koppen iets makkelijker te breken als we in het gewas werken. Of dit een raseigenschap is of een gevolg van onze biologische teeltwijze? Ik weet het niet."

Mooie trossen

"De trossen zijn mooi compact en vlak. We hanteren een temperatuurregime van 19,5 °C gedurende de dag, een voornacht van 14 à 15 °C en een nacht van 16 °C. Nu het buiten warmer is, halen we de voornacht niet meer en zien we de trossen iets meer strekken. De kwaliteit blijft echter goed. Afhankelijk van de vruchtgrootte snoeien we de trossen op 14 of 16 stuks. En met een gemiddeld vruchtgewicht van 20 gram is Genery net iets grover dan het hoofdras. Opmerkelijk is wel dat de trossen wat klein starten bovenin de plant. Maar uiteindelijk groeien ze allemaal naar normale proporties uit."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
Burgemeester Crezéelaan 40
2678 KX De Lier
T +31 174 532 300
[email protected]
www.rijkzwaan.nl
Publicatiedatum: