Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Een hond is geen wolf"

Wakker Dier: vers vlees voeren aan honden niet diervriendelijk

Wakker Dier waarschuwt voor de trend om honden te voeren als een wolf, omdat dit funest is voor de dieren in de vee-industrie. Want als alle 1,5 miljoen honden in Nederland grote hoeveelheden vers en rauw vlees gaan eten, moeten er daarvoor speciaal meer landbouwhuisdieren naar de slacht. Bovendien stellen diervoedingsexperts dat het niet alleen onnodig, maar vaak zelfs ongezond is voor de hond. Wakker Dier: "Het is onverteerbaar dat we speciaal kippen gaan houden en slachten, omdat 'carnivore' teckels opeens gevoerd worden als een wolf", aldus Hanneke van Ormondt van Wakker Dier. "Een teckel is geen wolf."



Trend naar meer vlees

De trends BARF (bones and raw flesh) en KVV (Kant en klaar vers vlees) die al langer spelen in Australië en Amerika, hebben inmiddels ook Nederland bereikt. Volgens het RIVM (sept 2016) eet één op de drie Nederlandse honden al af en toe rauw vlees. Lotte Botter heeft een eigen praktijk voor voedingsadvies voor honden en schat dat de afgelopen jaren het aantal honden dat leeft op een dieet van voornamelijk vers vlees, is gestegen van zo'n 2 tot zo'n 5-10 procent.
 

Andere dieren de dupe

Wereldwijd neemt de concurrentie tussen mens en haar huisdier om dierlijke eiwitten toe door de toename van het aantal huisdieren. Gevolg: in toenemende mate worden er dieren speciaal voor huisdieren geslacht. De trend voor meer vlees in het hondenvoer versterkt dit. Bovendien worden hondenbaasjes steeds vaker verleid om hun hond kipfilet of ander spiervlees te geven, in plaats van hen de 'restproducten' te geven die mensen zelf niet (willen) eten. Hiervoor moeten er dus extra dieren naar de slacht. En in de regel gaat niet om biologisch gehouden dieren, maar om plofkippen en kooikonijnen.
 

Onnodig en mogelijk zelfs ongezond, zeggen experts

Vers of rauw vlees is niet per se gezonder voor honden. Het zijn geen wolven: ze kunnen bijvoorbeeld wel zetmeel verteren, wat een wolf niet kan. Bovendien hebben wolven een volledig ander leven. Toch duiken vooral in (online) dierenspeciaalzaken steeds meer merken op die adverteren met vers vlees, rauw vlees en met brokken en blikvoer met meer dan twee keer meer dierlijk eiwit dan aanbevolen. Diervoedingsdeskundigen Plantinga, Corbee, Overgaauw en Botter zijn dan ook geen voorstander van de trend. Een te hoog percentage dierlijk eiwit kan volgens hen leiden tot diverse kwalen zoals ouderdomsproblemen en groeiachterstanden.

Paul Overgaauw, specialist veterinaire microbiologie, Universiteit Utrecht: "Het is bijna onmogelijk om je hond een compleet dieet te geven op 'BARF'. Door deze trend zal je zien dat we jaren terug gaan in de gezondheid van honden: meer puppy's met kromme poten, meer groeiachterstanden en meer ouderdomskwalen. En dan hebben we het nog niet eens over de gevaren voor mens en dier van bacteriën als salmonella en ESBL op rauw vlees."

Ronald Corbee, specialist veterinaire diervoeding, Universiteit Utrecht: "Er is veel verschil in kwaliteit tussen hondenvoermerken. Maar voermerken met hoge vleespercentages zijn niet perse beter, al willen ze je dat wel doen geloven. Ze zijn wel minder duurzaam vanwege de impact van vlees op het milieu en klimaat."

Esther Plantinga, specialist veterinaire diervoeding (Universiteit Utrecht): "Net als ieder mens, is iedere hond natuurlijk anders. Maar honden kunnen vanaf een bepaalde leeftijd ook vegetarisch of zelfs helemaal veganistisch leven mits ze het juiste voer krijgen."

Lotte Botter, hondenvoedingsdeskundige: "Er zijn goede internationale richtlijnen voor de hoeveel eiwit die een hond nodig heeft. Er duiken nu online en in speciaalzaken overal merken op die het dubbele aan dierlijk eiwit bevatten."

Bron: Wakker Dier
Publicatiedatum: