Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Tekort aan versproducten"

Handelsmissie op pad in Poolse bio-sector

Tholen - Polen is een van de belangrijkste landbouwproducenten van Europa en een economie waarin de bio een steeds belangrijke rol inneemt. Vandaar dat de Nederlandse ambassade in samenwerking met Bionext een missie naar Polen organiseert. Sinds woensdag bezoekt de delegatie verschillende bio-bedrijven en onderzoeken ze de ontwikkelingen en kansen in de Poolse sector.

Polen
Polen behoort tot de grootste landbouwproducenten van Europa. Met 14,5 miljoen hectare landbouw en 1,5 miljoen boeren heeft alleen Roemenië meer boeren. En dat niet alleen: ook de Poolse bio-markt is in ontwikkeling.

De wereldmarkt voor biologische producten ligt al boven de 72 miljard euro en deze trend is eveneens waar te nemen in Polen. Bio is één van de snelstgroeiende sectoren. De dynamische groei van bio in Polen is merkbaar sinds de jaren 90 van de vorige eeuw. In 2015 kocht bijna de helft van de Poolse consumenten producten met het label BIO of ECO, waarbij 11 procent van de respondenten meldde dat ze minstens 1 maal per week en 15 procent dat ze dit op zijn minst een maal per maand kopen.

DOBRZE
De trip ging afgelopen woensdag van start. Toen stond de winkel van de biologische coöperatie DOBRZE op het programma. De coöperatie heeft sinds 2014 een eigen winkel in Warschau. Zo willen ze bio-producten beter toegankelijk maken voor de Poolse inwoners en de lokale bio-ondernemingen beter ondersteunen.Bio-beroemdheden
Op de eerste hele dag van de missie werd een heus bio-celebrity koppel bezocht. Ewa en Peter Stratenwerth verbouwen sinds begin jaren '90 biologisch product op 28 hectare. Meer dan de helft van hun areaal wordt gebruikt om voedsel voor hun dieren te telen. Verder telen ze groente. Maar daar houdt het niet mee op: ook kaas- en bakkerijproducten worden door het innovatieve stel gemaakt. Met hun productie voorzien ze zo'n 500 klanten per week. Teelt en verkoop is echter niet het enige wat ze doen. Het stel vindt ook het educatieve element van belang. Samen met de Universiteit Ludowy en met steun van de Deense Velux Foundation hebben ze een bio-leergang op gezet

Bio Planet
Donderdag vervolgden de deelnemers hun weg naar Bio Planet. Het bedrijf is in 2005 opgericht en groeit mee met het enthousiasme voor biologisch product. De omzet in 2015 bedroeg circa 20 miljoen euro. In 2016 wordt een omzetstijging verwacht van 25 procent. Het bedrijf is veruit de grootste speler in de handel en distributie van biologische producten. Nummer 2 in de Poolse markt, EkoWital, blijft steken op een omzet van circa 10 miljoen euro.

Bio Planet is verantwoordelijk voor onder andere Alce Nero, Allos, Bio Food, Cocoa, Terrasana en Yogi Tea in Polen. Ze produceren ook zelf bio-producten, onder andere AGF, en leveren deze producten deels onder het eigen Bio Planet-label.


Bio supermarktketen
Gisteravond werd bio-supermarkt Organic Farma Zdrowia bezocht. Dit is de grootste georganiseerde keten van biologische winkels in Polen. Totaal bestaat de keten uit 36 winkels en 2 online shops. Het trekt totaal per jaar meer dan een miljoen klanten, de keten groeit net als anderen met de groei van de biologische markt mee. De winkel voert een volledig assortiment van voornamelijk biologische producten (waaronder diverse uit Nederland) en maar heeft ook een aantal kleinere boeren voor het versassortiment. Met name de versproducten lopen goed. De inkoop wordt rechtstreeks gedaan, of via wholesalers als Bioplanet en EkoWital.

Vandaag zijn de missie-deelnemers te vinden op de biologische beurs Natura Food 2016 in Lodz. Morgen staat nog een bezoek aan de Warschause Biobazar op het programma.

Foto's via Martijn Homan