Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
West-Friese Windmolen Coöperatie heeft de primeur

Investeringsproject blaast nieuw leven in verouderde windmolens

Deze week is het eerste WINDpostcoderoosproject van Nederland gestart, dat honderden middelgrote verouderde windmolens weer rendabel wil maken. Veel van deze molens lopen het risico verlieslijdend te worden of zijn dat al vanwege de lage stroomprijs. Via de nieuw bedachte windpostcoderoosprojecten blijft de bestaande duurzame energieproductie op peil. Zo komen de energiedoelen van de provincies niet in gevaar doordat kleine bestaande windproductie wegvalt.

De West-Friese Windmolen Coöperatie heeft de primeur. De ruim 28 jaar oude turbine van deze coöperatie is de eerste turbine die via de windpostcoderoos vervangen wordt. De windpostcoderoosregeling is bijzonder uitgebreid inzetbaar. In Nederland komen in ieder geval zo’n 100 zogeheten Lagerwey-molens in aanmerking.


 

Postcoderoos nu ook voor wind

De postcoderoosregeling maakt het aantrekkelijk voor huishoudens om te investeren in lokale energie-opwekking in hun buurt. Tot nu toe bestonden er alleen postcoderoosprojecten voor zonne-energie. Duurzame energieleverancier Greenchoice en windmolenproducent WES bedachten een windpostcoderoosconstructie die snel zorgt voor zekerheid in windopbrengsten van nieuwe middelgrote molens.
 

Duurzaam en vertrouwd

De meeste (dorps)molens staan al sinds de jaren '80 in het landschap. Ze zijn een vertrouwd en duurzaam onderdeel van veel buurtgemeenschappen In de nieuwe windpostcoderoosprojecten investeren de direct omwonenden in een nieuwe molen die binnen de bestaande vergunningen past. In eerste instantie gaat dat via een apart opgerichte coöperatie. Op de plek van de oude molen verrijst een moderne variant. Die draait minstens de komende 15 jaar en wekt door de huidige techniek tot 10 procent meer duurzame energie op dan de oude. Als er zo’n 60 à 70 leden meedoen, is de coöperatie 'vol'. Uiteindelijk wordt een eigen bestuur gekozen die het eigendom van de molen weer in handen krijgt.

Investeren in groene energie

De WINDpostcode is een goed alternatief voor huishoudens om te investeren in duurzame energie zonder zelf zonnepanelen of een windmolen te hoeven plaatsen. De drempel van inleg is flexibel en is mogelijk van 250 tot 1500 euro.
 
Voor meer informatie:
www.greenchoice.nl
Publicatiedatum: