Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vogelbescherming: 15.000 euro voor meest duurzame streekproduct Amstelland

Vogelbescherming Nederland lanceert vandaag de prijsvraag 'Amstelland Natuurlijk Culinair' voor het beste voedselproduct afkomstig uit Amstelland. Met deze prijsvraag daagt zij ondernemers uit Amsterdam en omgeving uit om samen met boeren uit Amstelland een duurzaam streekproduct op de markt te brengen. De winnende inzending ontvangt een geldprijs van 15.000 euro om te besteden aan de ontwikkeling en marketing van het product.



Behoud landschap en weidevogels doel prijsvraag

De prijsvraag biedt ondernemers en agrariërs de kans om met ingrediënten van de unieke kruidenrijke weides van Amstelland aan de slag te gaan en een kwaliteitsproduct te creëren dat bijdraagt aan de biodiversiteit en het behoud van weidevogels in dit bijzondere gebied. Het bloem- en kruidenrijke gras leent zich uitstekend voor de verwerking naar een culinair streekproduct. Dit zijn producten, bijvoorbeeld ambachtelijke boerenkaas, melk of duurzaam geproduceerd vlees. Vogelbescherming ziet het stimuleren van duurzaam ondernemerschap als een belangrijke incentive voor boeren om 'natuurvriendelijker' te werk te gaan.

Landschap en weidevogels onder druk

Amstelland is een uniek gebied met bloemrijke weides waar jaarlijks vele weidevogels broeden. De decennia oude bloem- en kruidenrijke weilanden in Amstelland staan echter onder druk door dreiging van de intensivering van de landbouw. Hierdoor dreigt de biodiversiteit in het gebied en daarmee de verschillende weidevogels, zoals de grutto, te verdwijnen. Vogelbescherming zet zich in voor de weidevogels en wil verslechtering van het landschap daarom tegengaan.

Duurzaam ondernemerschap stimuleren via korte ketens

De prijsvraag is onderdeel van het programma 'Van de Melkboer'. Met dit programma heeft Vogelbescherming zich de afgelopen maanden ingezet voor het opzetten van korte ketens tussen platteland en stad en het realiseren van een duurzaam regionaal product, dat een positieve bijdrage levert aan het landschap van Amstelland. Hiermee speelt zij bovendien in op een groeiende vraag naar hoogwaardige voedselproducten.

Culinair schrijfster en presentatrice Nadia Zerouali in de jury

Inzendingen kunnen worden verstuurd tot en met 27 januari 2017. Daarna zal een vijfkoppige jury, met daarin onder andere culinair schrijfster en presentatrice Nadia Zerouali (Delicious Magazine, 24Kitchen) en ondernemer Willem Treep (Willem & Drees), zich buigen over de inzendingen en een winnaar uitroepen tijdens uitreikingsbijeenkomst in maart 2017.

Voor meer informatie: www.vogelbescherming.nl/prijsvraagamstelland
Publicatiedatum: