Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Verantwoorde stap, ook voor bestaande leden"

Eko-Holland creëert extra afzet voor wachtende omschakelaars

Tholen - Leverancierscoöperatie Eko-Holland heeft goed nieuws voor de omschakelende melkveehouders op de wachtlijst. Er zijn voldoende nieuwe afzetmogelijkheden voor de afzet van extra biologische melk gevonden. René Cruijssen, voorzitter Eko-Holland: "Dit maakt het mogelijk om ook de bio-boeren op de wachtlijst een kans te geven om lid te worden van Eko-Holland."

Het komt er op neer dat er eind 2017 vijftig nieuwe melkveehouders melk kunnen gaan leveren aan Eko-Holland. Eko-Holland heeft vanaf januari dit jaar al 32 boeren nieuw aangenomen, daar was ruimte voor. Nu komen daar naar verwachting nog zo'n 20 boeren bij. De coöperatie heeft de afgelopen maanden de tijd genomen om eerst goed te bekijken of en waar er nog ruimte is op de markt (zie dit eerdere Biojournaal-artikel). Die ruimte is dus gevonden. René: "We kunnen de 'wachtlijstboeren' die niet weten waar ze naartoe kunnen volledig op ons nemen."

René geeft aan dat er nieuwe afzet gecreëerd is: "Er is iets meer consumptie in de vers en de biologische kaas en de industrie. Er zijn steeds meer industriële bedrijven die bio-melk nodig hebben voor bepaald artikelen. Daar is steeds meer belangstelling voor. Daarmee hebben we een deal kunnen maken voor meer afzet."

De betreffende omschakelende boeren hebben inmiddels al een telefoontje gekregen van Eko-Holland, vertelt René. "Ze kunnen nu zelf beslissen of ze daadwerkelijk aan ons willen gaan leveren." Hij plaatst daarbij wel een kanttekening: "Een deel levert aan FrieslandCampina en zij kunnen maar 1 keer per jaar weg. Daarom hebben wij FrieslandCampina gevraagd om de boeren tussentijds 'los te laten', zodat ze vanaf november aan ons kunnen gaan leveren en niet perse tot januari 2018 moeten wachten. De meeste boeren zijn namelijk al in september/oktober klaar met omschakelen."

Ze zijn bij Eko-Holland heel tevreden dat het gelukt is. "We gaan het gewoon doen. Het moet allemaal nog verder uitgewerkt worden, maar de eerste berichten zijn positief. Wij vinden dat we de boeren niet kunnen laten wachten. Daarom hebben wij deze beslissing genomen binnen het bestuur van Eko-Holland. Het is een verantwoorde stap, ook voor de bestaande leden."

Voor meer informatie:

René Cruijsen
Coöperatie Eko-Holland
Papesteeg 4
6621 KW Dreumel
06 29537144
[email protected]
www.eko-holland.nl