Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Omschakelaars niet op kosten jagen wanneer we afzet niet kunnen garanderen"

Eko-Holland: Wachtlijst beschermt bio-melkprijs

Tholen - Leverancierscoöperatie Eko-Holland heeft een wachtlijst ingesteld voor melkveehouders die biologische melk willen gaan leveren. De coöperatie wil meer duidelijkheid over de afzetmogelijkheden alvorens nieuwe leveranciers toegelaten zullen worden. René Cruijssen, voorzitter van Eko-Holland, bevestigt dat de aanbodkant momenteel te snel groeit. "Vorig jaar zaten we met een tekort en nu hebben we 20 melkveebedrijven op de wachtlijst staan. Vanaf januari van dit jaar hebben we al 32 boeren nieuw aangenomen. Daar hadden we ruimte voor. Nu is het echter noodzakelijk om eerst goed te bekijken of en waar er nog ruimte is op de markt. In het geval van overaanbod zal de biologische melkprijs gaan zakken en dat willen we voorkomen. Deze prijs hebben we gewoon nodig."


René Cruijsen.

René geeft aan dat ze de komende maanden de melkveehouders die op de wachtlijst staan gaan benaderen. "We gaan bekijken of ze qua logistiek en bedrijfsmatig bij ons passen. En vervolgens is het de vraag of het ons lukt om vóór september 2016 de afzet te regelen voor de biologische melk die ze vanaf november 2017 zouden kunnen gaan leveren. Alleen dan willen we weer nieuwe leveranciers aan ons verbinden. We zijn de mogelijkheden aan het bekijken, zo is er nog ruimte in de kaas en poeders. Het bio-aandeel op de versmarkt ligt slechts tussen de 3 en 4 procent, dus daar moeten we het niet van hebben. Het probleem zou in één keer opgelost zijn als alle consumenten voor biologische melk zouden gaan, maar dat is natuurlijk niet realistisch."

Eko-Holland wil vooral eerlijk zijn ten opzichte van de melkveehouders op de wachtlijst. "We willen ze in september duidelijkheid verschaffen. Als we geen afzetgarantie kunnen bieden, zullen we dit aangeven." Eko-Holland wil voorkomen dat de melkveehouders hoge kosten maken zonder dat zij hun melk tegen een biologische melkprijs kunnen afzetten. "De grootste kosten maken de omschakelaars in de laatste 6 maanden van de omschakeling. Vanaf mei 2017 moeten de melkveehouders biologisch krachtvoer gaan geven om in november de omschakeling af te ronden. We willen de melkveehouders niet op kosten jagen wanneer we de afzet niet kunnen garanderen."

Reden voor omschakeling

Het grote prijsverschil tussen reguliere en biologische melk (zo'n 30 eurocent per liter ten opzichte van ongeveer 50 cent per liter) is volgens René niet de belangrijkste drijfveer voor de melkveehouders om voor omschakeling te kiezen. "Sinds de afschaffing van het melkquotum zijn veel melkveehouders gaan nadenken over de bedrijfsvoering. De tendens is dat de melkveebedrijven steeds groter worden, maar dit ziet een deel van de melkveehouders niet zitten. Zij kiezen dus zeker niet vanwege de prijs voor omschakeling. Het steekt me dat de overheid nog altijd doorgaat met de stimulering van opschaling, terwijl we in de geiten ook gezien hebben waar dit toe kan leiden."

Voor meer informatie:

René Cruijsen
Coöperatie Eko-Holland
Papesteeg 4
6621 KW Dreumel
06 29537144
rcruijsen@eko-holland.nl
www.eko-holland.nl