Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reportage vrijwilligerswerk op bio-wijnboerderij in Flevopolder

Aantal Nederlandse WWOOF-locaties verdrievoudigd

Vrijwillig werken op een biologische boerderij begint ook in Nederland een populaire vakantiebesteding te worden. Daarvoor bestaat een wereldwijd netwerk, World Wide Opportunities on Organic Farms, kortweg WWOOF.

De vrijwilliger leert op de boerderij de kneepjes van het boerenbestaan. En de boeren en tuinders hebben niet alleen tijdelijk gratis krachten, ze kunnen ook hun kennis over de ecologische tuinbouw verspreiden.

Het klinkt als een variant van Airbnb of couchsurfing, maar WWOOF-en bestaat al sinds 1971. Het werd toen opgericht door Sue Coppard, een secretaresse uit Londen, die een werkweekend op een bio-dynamische boerderij voor gelijkgestemden organiseerde. WWOOF is inmiddels uitgegroeid tot een netwerk van meer dan 80.000 vrijwilligers, verspreid over 100 landen.



In Nederland houdt Joshua Campfens sinds een jaar een netwerk van biologische (boeren)bedrijven bij. In korte tijd is het aantal Nederlandse WWOOF-locaties verdrievoudigd. EenVandaag neemt een kijkje bij een biologische wijnteler in de Flevopolder.

De handen uit de mouwen in ruil voor kennis

WWOOF-vrijwilligers werken mee op boerderij en in ruil daarvoor krijgen ze voedsel, onderdak en een kans om meer te leren over biologisch en duurzaam leven. Omdat het gaat om een ruil, is het dan ook niet de bedoeling dat de boer de WWOOF-er uitbuit of dat de WWOOF-er het als een goedkope luiervakantie ziet.

Joshua Campfens was al eens voor WWOOF actief geweest in het buitenland, net als Nanda Aris. Zij in Italië, hij in Californië, Amerika. Bij terugkomst in Nederland ontdekten ze dat er hier geen WWOOF-afdeling is. Daarom besloten ze er zelf een op te zetten.

In maart vorig jaar begonnen ze met een paar boerderijen, inmiddels zijn er meer dan 60 WWOOF-locaties aangesloten en zijn er meer dan 650 mensen lid van het Nederlandse netwerk.

Probleem regelgeving

Er is nog wel een probleem met de regelgeving. Boerenbedrijven zijn bv's en ze mogen daarom eigenlijk niet met vrijwilligers werken. Daarvoor zouden ze een aparte stichting op moeten richten. Joshua en Nanda hebben geprobeerd om aparte regelgeving op te laten zetten voor het WWOOF-en, maar dit is mislukt.

De Belastingdienst en de inspectie knijpen een oogje toe en gedogen de constructie met WWOOF-vrijwilligers. In Frankrijk zijn er wel boetes uitgedeeld. Die boetes zorgden voor veel protest en uiteindelijk is er daar wel speciale wetgeving gekomen. Het wachten is op Europese regelgeving voor vrijwilligers op boerenbedrijven.


Bron: EenVandaag Buitenland
Publicatiedatum: