Milieu: 67% van Europeanen wil dat EU meer doet

Europeanen zijn zeer begaan met het milieu: 67% wil de EU om meer te doet aan milieubescherming, blijkt uit een Eurobarometer-onderzoek in opdracht van het Europees Parlement. Giovanni La Via, voorzitter van de milieucommissie, zei: "We delen de zorgen van onze burgers en zijn om die reden zeer toegewijd om te werken aan nieuw beleid en voorstellen om klimaatverandering te bestrijden en het milieu te beschermen."

Verwijzend naar de op de klimaattop in Parijs vorig jaar gesloten overeenkomst, zei La Via: "De EU heeft een cruciale invloed op deze overeenkomst gehad en ontwikkelt nu het beleid om het effectief om te zetten in daden."

De EU-instellingen werken momenteel aan de uitvoering van de overeenkomst van Parijs, met inbegrip van een hervorming van de handel in broeikasgasemissierechten binnen de EU; de doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 40% te verminderen tegen 2030 en de EU-wetgeving ter bevordering van duurzame energie.

Onderhandelaars van het Parlement en de Raad bereikten onlangs een akkoord over wetgeving om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit bevat de plannen voor meer ambitieuze nationale plafonds voor de uitstoot van de belangrijkste verontreinigende stoffen tegen 2030, inclusief stikstofoxiden (NOx), fijn stof en zwaveldioxide.

In de nasleep van het Volkswagen-schandaal, heeft het Parlement een enquêtecommissie in het leven geroepen om onderzoek te doen naar vervalste emissiemetingen bij auto's.

De leden namen onlangs ook nieuwe regels aan voor de etikettering van de energie-efficiëntie van huishoudelijke apparaten.

Het Parlement wil ook de verschuiving naar een circulaire economie stimuleren om producten langer mee te laten gaan door middel van recycling en hergebruik. Daarnaast werken de leden aan wetgeving voor een beter afvalbeheer.

Het gebruik van plastic draagtassen in Europa zal drastisch worden verminderd op grond van door het EP goedgekeurde wetgeving.

Daarnaast is er Natura 2000, 's werelds grootste gecoördineerd netwerk van beschermde gebieden. Het heeft betrekking op meer dan 18% van het landoppervlak van de EU en op bijna 6% van de zee

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 27.969 mensen uit de EU tussen 9 en 18 april. Het is representatief voor de bevolking als geheel.

Voor meer informatie: www.europarl.europa.eu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.