Nederland groeiende afzetmarkt voor Zimbabwaans bio-fruit

Volgens de Zimbabwaanse handelsorganisatie ZimTrade is Nederland een groeiende afzetmarkt voor biologisch fruit, en dan met name voor dadels, vijgen, mango's, ananas, avocado's en guave. De Nederlandse importcijfers voor mango, manggis en guave laten een opwaartse tendens zien. De import steeg van 177 miljoen euro in 2011 naar 244 miljoen euro in 2015, een toename van 38 procent. 

In 2015 was het aandeel van Nederland 25 procent in het totale importvolume mango's , manggis en guave van alle 28 EU-landen. Gevolgd door Duitsland en het Verenigd koninkrijk, die beide een aandeel van 18 procent hadden. Nederland importeert de grootste volumes mango's tussen november en mei, een periode die grotendeels samenvalt met het Zimbabwaanse mangoseizoen, dat van december tot midden april loopt.

De Interim Economische Partnerschapsovereenkomst biedt mogelijkheden voor de Zimbabwaanse exportsector om producten vrij van quota en invoerrechten naar de EU te exporteren.

Bovendien kunnen agrarische en verwerkende bedrijven in Zimbabwe nu gebruikmaken van het nieuwe Chromatography Trace Elements laboratorium. Hier kunnen producenten en exporteurs hun producten testen om er zeker van te zijn dat ze aan de internationale exportnormen voldoen. Tot op heden is de commerciële teelt van mango's in Zimbabwe minimaal geweest.

Uit een onderzoek dat Farming Solutions in 2014 voor Windmill uitvoerde, is gebleken dat Zimbabwe over een groot potentieel beschikt voor de productie van mango's. Op het onderzoeksinstituut in Chiredzi hebben de eerste proeven met nieuwe mangorassen die ontwikkeld werden in Florida tot nu toe goede resultaten opgeleverd.

Bron: allafrica.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven