Kamervragen over koperspuitende bio-telers

In reactie op de berichten over het gebruik van koperoxichloride door bio-aardappeltelers heeft het Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) vragen gesteld aan staatssecretaris Van Dam (Landbouw) en staatssecretaris Dijksma (milieu). Kamerlid Lodders vraagt zich onder andere af hoe het zit met de juridische aantoonbaarheid van het kopergebruik. Skal liet in een reactie weten niet te kunnen handhaven vanwege de juridische aantoonbaarheid. Daarnaast wordt ook gevraagd naar de rol van de NVWA.

De bewindslieden hebben nog niet gereageerd op de vragen. Skal publiceerde onlangs wel een officieel standpunt. Over de juridische aantoonbaarheid schrijft de certificerinsorganisatie: "Onderscheid tussen gebruik als meststof of gewasbeschermingsmiddel is juridisch niet aantoonbaar te maken. Dit maakt het lastig voor toezichthouders NVWA en Skal om in te grijpen. Wanneer Skal gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel vermoedt, kan zij dit doorgeven aan de NVWA die toezicht houdt op naleving van de regels voor gebruik van gewasbeschermingsmiddelen."

Meer over dit onderwerp:
Illegale inzet koperoxichloride door bio-telers onder vuur
Standpunt Skal over kopergebruik bio-aardappeltelers tegen phytophthora


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.