Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Skal-directeur: "Biologische sector moet zelf verantwoordelijkheid nemen"

Illegale inzet koperoxichloride door bio-telers onder vuur

Tholen - Diverse biologische aardappeltelers spuiten koper op hun gewassen om zo problemen met Phytophthora te onderdrukken. Ze gebruiken het dus als gewasbeschermingsmiddel, terwijl koper in Nederland alleen in heel kleine hoeveelheden worden gebruikt als bladmeststof. Skal-directeur Margreet van Brakel: "De Europese biologische verordening staat het gebruik van koper toe. Dat staat in bijlage 2 van de verordening 889/2008. Daarin staat dat tot 6 kilogram per hectare per jaar is toegestaan. Maar in Nederland is koperoxichloride sinds 2000 verboden als bestrijdingsmiddel, als bladmeststof mag het wel. En dat maakt het dus ingewikkeld, zowel voor de NVWA als voor Skal, om onrechtmatig gebruik juridisch aan te tonen."

Margreet erkent dat Skal op de hoogte is van het feit dat bio-aardappeltelers koper inzetten als gewasbeschermingsmiddel tegen Phytophthora. Het standpunt van Skal is dat het goed zou zijn als de biologische sector zelf de verantwoordelijkheid neemt rond het gebruik van koperoxichloride. Het gebruik van koper past niet bij de uitgangspunten van de biologische sector."

Het voornaamste probleem is volgens Margreet de onduidelijkheid over de wetgeving rond het gebruik van koper. De Europese biologische verordening staat het gebruik van koper in de biologische teelt dus toe, terwijl het in Nederland wel verboden is als gewasbeschermingsmiddel. "Als wij gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel vermoeden, kunnen wij dat doorgeven aan de NVWA die toezicht houdt op het naleven van regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen."

Voor meer informatie: www.skal.nl