Standpunt Skal over kopergebruik bio-aardappeltelers tegen phytophthora

Skal heeft op de eigen website een officieel standpunt gepubliceerd over het kopergebruik door biologische aardappeltelers tegen phytophthora (klik hier voor reactie van Skal-directeur Margreet van Brakel in Biojournaal):

Skal is op de hoogte van de inzet van koper door bio-aardappeltelers als gewasbeschermingsmiddel tegen phytophthora. Het zou goed zijn als de biologische sector zelf verantwoordelijkheid neemt rondom het gebruik van koperoxichloride. Het gebruik van koperoxichloride als gewasbeschermingsmiddel past niet bij de uitgangspunten van de biologische sector en kan leiden tot imagoschade bij de consument.

Regelgeving

De Europese biologische verordening staat het gebruik van koper in de biologische productie toe tot 6 kilogram per hectare per jaar. Zie bijlage II van Verordening (EG) Nr. 889/2008. In Nederland is koperoxichloride sinds 2000 verboden als bestrijdingsmiddel, maar mag wel als bladmeststof worden toegepast.

Handhaving

Onderscheid tussen gebruik als meststof of gewasbeschermingsmiddel is juridisch niet aantoonbaar te maken. Dit maakt het lastig voor toezichthouders NVWA en Skal om in te grijpen. Wanneer Skal gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel vermoedt, kan zij dit doorgeven aan de NVWA die toezicht houdt op naleving van de regels voor gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (onder andere de Wet gewasbeschermingsmiddelen WgB).

Voor meer informatie: www.skal.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven