Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Woensdag 5 oktober op de Zonnehoeve, Zeewolde

BD-jaarcongres: LandbouwCULTUUR van de toekomst

De biologisch-dynamische landbouw is gericht op een verdere ontwikkeling van de aarde, op het bevorderen van haar vruchtbaarheid, vitaliteit en veerkracht. Daarmee wordt landbouw een culturele aangelegenheid die vraagt om verbinding en instrumenten die deze ontwikkeling kunnen bevorderen.

Het jaarlijkse congres van de BD Vereniging, de sectie landbouw van de Antroposofische vereniging en Stichting Demeter gaat over het gezamenlijk vormgeven van een levende landbouw en voedselcultuur en de rol en functie van het keurmerk Demeter om die ontwikkeling te faciliteren en meerwaarde te creƫren. Het jaarcongres zal gehouden worden op woensdag 5 oktober, van 10:00 tot 16:00 uur, op de Zonnehoeve in Zeewolde.



Programma

10:00 uur - Welkom Piet van IJzendoorn, boerderij de Zonnehoeve en voorzitter van de Vereniging voor Biologisch-dynamische landbouw en voeding.

10:10 tot 10:30 uur - Bert van Ruitenbeek, directeur Demeter met presentatie cijfers en trends uit de Demeter Monitor 2015/2016 en over aanpassing Demeter (keur)merk aan de tijdsgeest.

Key-note sprekers:

10:30 tot 11:15 uur - Schrijver/journalist Frank Westerman (zie foto rechts, gemaakt door Keke Keukelaar) over de ontwikkelingsgeschiedenis van onze landbouwcultuur. Wat ging en gaat er verloren? Welke lessen kunnen we hier uit trekken. Westerman verwierf onder meer bekendheid door zijn boek 'de graanrepubliek' over de opkomst en ondergang van de graanteelt in Noordoost-Groningen.

11:15 tot 11:45 uur - Melkveehouder en kaasmaker Jan Dirk van der Voort, van de Groote Voort uit Lunteren is 'Agrarisch ondernemer van het jaar' en vooral bekend van de topkwaliteit Remeker kaas. Hij neemt ons mee in zijn zoektocht naar waarde-creatie door de hele keten heen en de verbindingen die hij aangaat met zijn omgeving. Hoe geeft hij landbouwcultuur in onze tijd opnieuw vorm?

11:45 tot 12:30 uur Discussie met inleiders en Joke Bloksma, docent Warmonderhof en zaal over het gezamenlijk vormgeven van de 'landbouwcultuur van de toekomst'.

12:30 tot 13:30 uur - Lunch.

13:30 tot 15:45 uur Workshops waarbij het vormgeven van landbouw en of voedselcultuur centraal staat:

  • Keurmerk Demeter en sociale en economische criteria voor handel en retail.
  • Hoe maken we veredeling /veredelaars onderdeel van onze food community?
  • Wat kunnen we met permacultuur?
  • Wat is de plaats van het dier op de bio-dynamische boerderij, nu en in de toekomst?
  • Hoe werken we aan en communiceren we over 'vitale voeding'?

Met bijdragen van onder andere Edith Lammerts van Bueren, Kees van Veluw, Joke Bloksma, Jozien Vos, Petra Derkzen en Derk Klein Bramel.

15:45 tot 16:00 uur - Afsluitende bespiegeling door Jozien Vos, voorzitter Stichting Demeter.

16:00 - Borrel.

U kunt zich opgeven via het aanmeldingsformulier op de website van www.stichtingdemeter.nl.

Kosten 30 euro inclusief koffie/thee, lunch en borrel (exclusief BTW) Voor Demeter licentiehouders en leden van de BD Verenging 20 euro (exclusief BTW). Bevestiging op volgorde van binnenkomst. Maximaal twee deelnemers per licentiehouder. Het aantal plaatsen is beperkt.

Het congres wordt georganiseerd door Stichting Demeter in samenwerking met de BD Vereniging en de landbouwsectie van de Antroposofische Vereniging.

Het congres wordt mede mogelijk gemaakt door Ekoplaza, Eosta, Green Organics, Natudis, Odin/Estafette, Triodos Bank en Zuiver Zuivel.

Meer informatie

Voor aanmeldingen: Joke Doorschodt, info@stichtingdemeter.nl. Overige vragen: Bert van Ruitenbeek, bert@stichtingdemeter.nl.
Publicatiedatum: