Kilogramopbrengst per hectare bio-aardappelen bijzonder hoog

Agrico betaalt recordbedrag aan haar leden

Coöperatie Agrico heeft de uitbetalingsprijzen voor poot- en consumptieaardappelen van oogst 2015 vastgesteld en aan haar leden gepresenteerd. De coöperatie betaalt dit oogstjaar een recordbedrag van ruim 150 miljoen euro uit. De omvangrijke oogst kon worden gecombineerd met een goed prijsniveau. De gemiddelde prijs voor pootaardappelen over alle maten klasse S t/m A bedraagt 26,55 euro per 100 kilogram (vorig jaar 23,62 euro). De prijzen voor consumptieaardappelen in de maat 40/+, levering veldgewas week 9, varieerden van 16,93 euro per 100 kilogram voor het ras Milva tot 28,57 euro per 100 kilogram voor het ras Cerisa. De kilogramopbrengst per hectare van biologisch geteelde consumptieaardappelen was ten opzichte van andere jaren bijzonder hoog.Pootaardappelen

De markt voor pootaardappelen was goed. Ondanks de importbeperking voor Algerije en de onrust in veel landen overzee, exporteert Nederland circa 800.000 ton pootaardappelen; 30.000 ton meer dan uit oogst 2014. Vooral de Europese markt liet een sterk herstel zien.

De telers van Agrico realiseerden gemiddeld genomen een hoge kilogramopbrengst per hectare van 41,7 ton inclusief eigen gebruik. Het product was over het algemeen grof. In tegenstelling tot oogst 2014 was het prijsniveau van consumptieaardappelen dit jaar goed, hetgeen tot uiting komt in de stijging van de 28/+ prijs.

De genoemde uitbetalingsprijs is het gemiddelde over alle geleverde aardappelen exclusief btw. De vergoedingen voor bewaren en verpakken bedroegen gemiddeld over alle tonnen 2,42 euro per 100 kilogram. Voor monopolierassen is gemiddeld 1,62 euro per 100 kilogram aan licenties ingehouden.

Consumptieaardappelen

De consumptiemarkt herstelde zich van het historisch lage prijsniveau van oogst 2014. Het seizoen begon veelbelovend op een uitstekend prijsniveau. De hoge verwachtingen voor het vervolg konden echter niet worden vervuld. Niettemin resulteerde de afzet van tafelaardappelen door het seizoen heen in een financiële opbrengst per hectare van ruim 10.000 euro. Voor het grootste ras, Milva, kwam de poolprijs in week 9 uit op 16,93 euro. Het succesvol geïntroduceerde ras Erika kwam uit op 24,49 euro, terwijl voor Gourmandine 27,25 euro werd betaald.

De kilogramopbrengst per hectare van biologisch geteelde consumptieaardappelen was ten opzichte van andere jaren bijzonder hoog. Gelukkig nam de Europese markt het uitzonderlijk grote volume als biologische aardappelen op, waardoor een financiële opbrengst per hectare van gemiddeld 12.200 euro werd gerealiseerd. De uitbetalingsprijs varieerde van 32,15 euro per 100 kilogram voor het ras Agria tot 34,15 euro per 100 kilogram voor Ditta.

Directeur Jan van Hoogen kijkt tevreden naar oogstjaar 2015. "Het is mooi dat we zoveel geld hebben kunnen genereren voor onze leden. Het jaar kende de nodige uitdagingen, maar zowel onze leden als onze medewerkers hebben een prima prestatie geleverd."

Oogst 2016

Wat betreft oogst 2016 ziet Agrico areaalgroei in veel landen. Het late en natte voorjaar heeft echter duidelijk invloed op de stand van de gewassen. De ziektedruk is groot. Dit heeft vooral gevolgen voor de teelt en de opbrengst van biologische aardappelen. Voor de afzet van pootgoed is het goed te constateren dat de consumptietelers op de vroege markten goede prijzen maken. Voor de pootgoedexport overzee zijn er zoveel onzekere factoren dat het moeilijk is in dit stadium een uitspraak te doen over het komende verkoopseizoen.

Voor meer informatie: www.agrico.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.