Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zou jammer zijn als regeling opportunistische boeren aantrekt"

LEI adviseert over garantieregeling voor startende bio-boeren

De overheid stelt een nieuwe garantieregeling in voor boeren die willen omschakelen naar biologische landbouw. Het LEI adviseerde staatssecretaris Van Dam hierover. De vraag naar biologische voeding neemt toe, maar de productie niet. Daarom introduceert staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken een garantieregeling om boeren te ondersteunen die naar biologische bedrijfsvoering willen overstappen. De regeling zorgt ervoor dat boeren makkelijker aan financiering kunnen komen bij banken.

Van Dam volgt hiermee het advies van het LEI voor het ministerie. In het rapport Kansen en belemmeringen voor omschakeling naar de biologische sector bracht het instituut de mogelijke overheidsmaatregelen voor marktontwikkeling van de biologische sector in kaart. Door maatregelen te treffen, wil het ministerie het gat dichten tussen vraag en aanbod naar biologische producten in Nederland.

Risicovol

Overstappen naar biologisch boeren is nogal een investering. In de eerste drie jaar moeten boeren zich houden aan de eisen voor biologische productie, maar mogen hun producten niet als biologisch verkopen. Dat kost de boer al gauw zo'n 150.000 euro. Banken vinden zo'n investering in een omschakelingstraject te risicovol en daarom komt de boer moeilijk aan financiering. De garantieregeling moet hier verandering in brengen.

Walter Rossing, docent bij Farming Systems Ecology van Wageningen UR, vindt het een spannend experiment. "Vergeleken met omringende landen loopt Nederland achter met regelgeving. Wij hebben nog geen directe maatregelen die motiveren om een biologisch bedrijf te starten. In Belgiƫ en Frankrijk is het makkelijker om te schakelen naar biologisch boeren. Daar zijn speciale regelingen om bijvoorbeeld jonge boeren aan te trekken."

Gepassioneerd

Rossing vraagt zich af welke boeren van de garantieregeling gebruik gaan maken. "Gaat het gepassioneerde boeren aantrekken? Het zou jammer zijn als deze regeling opportunistische boeren aantrekt die geen geld kunnen verdienen in de gangbare sectoren. De kans is groot dat zij een bedrijfsvoering creƫren die op het randje is van wat toelaatbaar is voor een biologisch systeem. Dat wil je voorkomen."

De garantieregeling is niet het enige advies van het LEI aan het ministerie. Ook moet tijdens de omschakelperiode onderzoek en coaching plaatsvinden, zodat de bedrijven de risico's beter kunnen inschatten en een beter investeringsplan kunnen maken, adviseert het LEI.

Bron: Resource.Wageningen UR
Publicatiedatum: