Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We juichen het van harte toe"

'Duurzamere' kinderen door duurzame kinderopvang?

Op de website OneWorld is een uitgebreid artikel over duurzame kinderopvang gepubliceerd. Saskia Stavenuiter geeft aan dat ze de laatste tijd steeds vaker bewuste, duurzame en biologische crèches ziet. "Zijn deze keurmerken een marketingtruc of krijg je er daadwerkelijk 'eerlijke' en 'duurzamere' kinderen van?"

Ze sprak onder meer met de Zweedse Elin Karllson die Kinderopvang Buitenkans runt. Daar eten de kinderen onder meer biologisch. Elin vond de kinderopvang in Nederland van belabberde kwaliteit, vooral door het gebrek aan buiten zijn. De auteur ging ook langs bij Rosanne Hogewoning, mede-eigenaar van Trias Kinderopvang in Sassenheim. Haar kinderopvang is de eerste die met een Fair Trade Keurmerk-bordje voor de deur prijkt. Richard van Dam, communicatiemedewerker van de Brancheorganisatie Kinderopvang geeft aan niet te weten of duurzame kinderopvang steeds populairder wordt. "Ik heb niet het idee dat er een toename is en daar zijn bij ons ook geen cijfers over bekend. Wel juichen we het van harte toe. Wij hebben ook werkgroepen waar we aandacht besteden aan gezonde kinderopvang."



Halverwege concludeert Saskia al dat de termen en keurmerken worden wel een beetje door elkaar heen gebruikt worden. "Het EKO-keurmerk krijg je aanvankelijk als je 100 procent biologisch eten serveert, maar ook hameren ze op duurzame aspecten, zoals groene energie. En de kinderopvang met het Fairtrade-label garandeert ook veel aandacht voor natuur en buitenspelen. En dan praten we nog niet over de agrarische kinderopvang."

Aan het eind van het artikel komt Janneke van den Bos, oprichter van 'Het Groene Kinderopvang Kwaliteitsmerk', aan bod. De missie van dit kwaliteitsmerk is dat kinderen de natuur in moeten.

De conclusie van Saskia luidt als volgt: "Als ik ooit kinderen krijg, lijkt het me best leuk om ze onder te brengen bij een duurzame, biologische, of fairtrade kinderopvang. Lekker tukken in een buitenbedje en recyclen in het Repair Café lijken me niet verkeerd voor die kids. Maar al die keurmerken zijn me toch allemaal net iets te vaag. Al geloof ik best dat deze mensen de kinderopvang oprecht willen verduurzamen, en dat het niet altijd een marketingtruc hoeft te zijn. En mochten de wachtlijsten zo lang blijven, en mijn kind zit straks noodgedwongen met een wipkip opgescheept in plaats van een echte kip, dan emigreer ik gewoon naar Zweden."

Klik hier voor het gehele artikel.

Bron: OneWorld
Publicatiedatum: