Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Achterblijvende productie, mondiale omzetverdubbeling verwacht

"Nederlandse bio-omzet naar 1,5 miljard euro in 2020"

De markt voor biologisch voedsel is een nichemarkt met veel potentieel om door te groeien. De groei is echter gelimiteerd, doordat de productie vooralsnog achterblijft. Hierdoor bestaat de kans dat vraag en aanbod te ver uit elkaar gaan groeien, waardoor de factor prijs als rem op de groei zal werken. Dit blijkt uit een sectoranalyse van ABN AMRO.

De consumptie van biologische producten in Europa is in de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 7 procent per jaar gegroeid. In Nederland lag de gemiddelde groei in de afgelopen tien jaar op 9 procent per jaar. In 2015 is voor de retail-uitgaven van consumenten aan biologische producten de grens van één miljard euro zelfs doorbroken. Deze sterke omzetgroei is volgens ABN AMRO een voorbode van verdere groei: "Wij verwachten dat de uitgaven aan biologisch voedsel in Nederland de komende vijf jaar met gemiddeld 7 procent per jaar zal blijven toenemen in de richting van 1,5 miljard euro in 2020. Hiermee ligt de gemiddelde groei 2 procentpunten onder het groeipad van de afgelopen jaren, maar in absolute bedragen is de stijging groter. Het totale marktaandeel van biologisch zal door deze stijging groeien van circa 3 procent nu tot 5 procent in 2020."Biologische productie staat in Nederland nog in de kinderschoenen

Om deze consumptiegroei mogelijk te maken, moet er wel voldoende biologisch voedsel geproduceerd blijven worden. Landen in West-Europa blijven echter achter en ABN AMRO stelt dat ook Nederland nog een grote inhaalslag moet maken. Zo staat de biologische productie in Nederland met een aandeel van 2,9 procent nog in de kinderschoenen. Boeren en tuinders spelen nog onvoldoende in op de groeipotentie van deze markt. Zo schommelt het aantal biologische landbouwbedrijven al jaren rond 1.600. Ook neemt het areaal voor de biologische productie maar mondjesmaat toe. Verderop in de keten worden wel grote stappen gezet. Het aantal biologische verwerkers en handelaren steeg in de afgelopen vijf jaar met ruim 53 procent. Dit wijst erop dat de verwerkende industrie en handel de kansen voor de biologische markt sneller oppakken dan de productie.
 

Verwerking en handel hebben een belangrijke rol in verdere groei biologisch

Niet alleen in Nederland, maar ook in de ons omringende landen zal de vraag naar biologisch voedsel blijven stijgen. ABN AMRO benadrukt dat stimulering vanuit de Nederlandse overheid zeer gewenst is om primaire producenten aan te moedigen over te stappen op biologisch. Daarnaast spelen verwerkings- en handelsbedrijven een belangrijke rol bij verdere groei. Door het aangaan van langjarige relaties op basis van contractafspraken kan bestaanszekerheid worden geboden aan biologische landbouwbedrijven. Dit kan de populariteit van biologisch onder producenten vergroten, zodat zij de weg kunnen inzetten naar verdere groei.

Klik hier om meer te lezen in de analyse.
Publicatiedatum: