Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We hebben de aarde niet gekregen om te plunderen"

Christelijk Nederland wordt duurzaam met GroenGelovig

Christelijk Nederland moet in een groene stroomversnelling komen. Daarom organiseert de ChristenUnie – samen met onder andere Kerk in Actie, Micha Nederland en A Rocha – op 3 juni GroenGelovig, een congres over duurzaamheid.

Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, vertelt over het initiatief: "Naast zorg voor onze medemens – een thema dat christenen hoog op de agenda hebben staan – is zorg voor de schepping heel belangrijk. Gelukkig zien we dat steeds meer christenen hiermee aan de slag gaan. Omdat wij geloven dat sociale en ecologische gerechtigheid hand in hand gaan, organiseren we dit event om elkaar te inspireren en te ontdekken waar we elkaar kunnen ondersteunen, zowel in de politiek als in de samenleving. Zodat we de ecologische gerechtigheid nog meer van de grond krijgen."

Wat bedoelt u met ecologische gerechtigheid?
"Ecologische gerechtigheid heeft te maken met recht doen: niet méér gebruiken dan jou toekomt en je inzetten voor een eerlijke verdeling van grondstoffen. We hebben de aarde immers gekregen om te gebruiken, niet om haar te plunderen. Daar hoort rentmeesterschap en gerechtigheid bij. Ik denk aan Romeinen 8, waar het gaat over de aarde die reikhalzend uitziet naar de openbaarwording van Gods kinderen. Dat is een appel voor ons als christenen om ons in te zetten op Gods schepping. Niet alleen in de toekomst, maar juist ook nu."

Christelijk Nederland moet in een groene stroomversnelling komen?
"Laat ik vooropstellen dat er al veel mooie initiatieven zijn. Tegelijk zou ik het heel gaaf vinden als we daar nog veel meer van zien. Het aantal groene kerken in Nederland groeit bijvoorbeeld. Maar wat zou het mooi zijn als we kunnen zeggen: álle kerken in Nederland zijn groen. Daar komt bij: wij doen met dit event niet alleen een beroep op de samenleving, maar ook op de overheid. Want nu is een duurzame keuze vaak duurder dan een niet-duurzame. Denk aan een kapotte radio. Het is goedkoper om die te vervangen dan te repareren. Ik zou daarom graag een laag btw-tarief op reparaties willen.

Maar ook als het gaat om voedselverspilling – we verspillen in Nederland met elkaar voor 5 miljard euro aan voedsel – zie ik een rol weggelegd voor de overheid. Door bijvoorbeeld aanpassing van wet- en regelgeving kunnen we ervoor zorgen dat we minder voedsel verspillen en er meer voedsel bij bijvoorbeeld de Voedselbank komt."

Heeft u goede hoop dat GroenGelovig het tij kan keren?
"Ja. Dit wordt echt het startpunt van een nieuwe groene christelijke beweging in ons land."

Voor meer informatie: www.groengelovig.nl

Bron: EO
Publicatiedatum: