Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

9 redenen om ook achter biologisch te staan

Steeds meer mensen staan achter biologisch. Dat is geweldig natuurlijk! We weten ook dat we met de hele keten meer kunnen laten zien over biologisch om nog meer mensen achter biologisch te krijgen. Je herkent biologisch aan het biologisch keurmerk in de supermarkt, bij de boer, in de speciaalzaak en in restaurants. Sta jij ook al #achterbio? Op www.ontdekbio.nl zijn de onderstaande 9 redenen gepubliceerd.

1. Lekkerder
Smaak ontwikkelt zich langzaam, met veel zonlicht, in een bodem die de tijd krijgt om zelf voedingsstof voor de planten te genereren. Dat is het geheim van biologische groente en fruit. Voor dieren geldt het ook. Een stukje vlees van een blij dier zal toch een stuk lekkerder smaken? Topkoks werken niet voor niets met biologische producten.

2. Helemaal echt
Biologische producten bevatten geen resten van bestrijdingsmiddelen. Ook geen kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen en conserveermiddelen. Van sommige biologische producten is aangetoond dat ze meer vitamines bevatten of andere goede eigenschappen hebben. Biologische melk bevat bijvoorbeeld van nature meer goede vetzuren.

3. Het best gecontroleerd
Biologisch eten moet voldoen aan alle normale eisen waaraan voedsel moet voldoen. En daarnaast nog eens aan veel extra eisen. Daar wordt op gecontroleerd bij de boer, de verwerker en de winkel. Dan pas mag het Europees keurmerk voor de biologische landbouw erop komen.

4. Geen gentech
Maïs die bestand is tegen hoge doses onkruidbestrijdingsmiddel. Dat is leuk voor de producent van het bestrijdingsmiddel, maar de consument zit er niet op te wachten. En de natuur ook niet. Die is gebaat bij zoveel mogelijk genetische variëteit. Biologische producten zijn daarom gegarandeerd gentechvrij.

5. Maatschappelijk oké
Een biologische ondernemer staat midden in de samenleving en levert daar een bijdrage aan. Er zijn biologische boeren met een natuurcamping of met een logeergelegenheid. Vaak worden er rondleidingen of fietstochten georganiseerd. Op sommige boerderijen vinden mensen met een handicap een waardevolle dagtaak.

6. Goed voor de natuur
De biologische of bio-dynamische boer werkt met wat de natuur hem biedt om de bodem vruchtbaar te houden en ziekten te bestrijden. Geen pesticiden en andere chemicaliën. Hierdoor blijven grondwater en sloten schoon en krijgen kwetsbare planten, vogels, vlinders en bijen alle kansen.

7. Beter voor dieren
De dieren van bio-boeren hebben genoeg ruimte op het land of in de stal. Ze kunnen vrij rondlopen. In de stallen zijn ramen, er komt frisse lucht binnen en er ligt stro op de vloer. Ingrepen - zoals het afknippen van staarten of snavels - zijn uit den boze. De dieren krijgen biologisch voer en grazen op onbespoten weilanden met volop kruiden. Zeugen kunnen een modderbad nemen, biggetjes mogen bij hun moeder blijven. En ga zo maar door...

8. Goede prijs voor iedereen
Vind je het gek dat een biologisch ei meer kost? De kip krijgt beter voer en heeft een heel weiland tot haar beschikking. En natuurlijk is een fles onbespoten fruitsap duurder. Het fruit is met de hand geoogst, zonder kinderarbeid en voor een goed loon. Wil je gezond en eerlijk eten, dan is dit de prijs.

9. Beter voor de toekomst
CO2-uitstoot, milieuvervuiling, gentech soja, dierziektes; het zal mijn tijd wel duren, zeggen veel mensen. Vast staat dat we met ons gedrag onherstelbare schade aanrichten. Willen we onze kinderen daarmee belasten?

Voor meer informatie: www.ontdekbio.nl
Publicatiedatum: