Tijdelijke vrijstelling Raptol voor bestrijding appelbloesemkever in appelteelt

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft een tijdelijke vrijstelling verleend voor het gebruik van Raptol ter bescherming van de teelt van appel tegen appelbloesemkever (Anthonomus pomorum) in zowel de biologische als reguliere appelteelt. De vrijstelling geldt vanaf 31 maart en vervalt op 30 april 2016. Vanwege de risico's voor het milieu gelden forse, driftreducerende voorschriften op stroken van 20 meter breed langs alle zijden van het perceel.

Gevaar

Op ongeveer 25% van het areaal biologische appelen wordt jaarlijks ingegrepen tegen appelbloesemkever, omdat in het voorgaande jaar de populatie zo groot was dat in het komende seizoen schade verwacht kan worden vanwege de grootte van de populatie.

In de geïntegreerde teelt was gerichte inzet minder nodig, omdat de appelbloesemkever werd onderdrukt door de insecticiden die tegen andere insectenplagen worden gebruikt. Echter de afgelopen jaren is een vergelijkbare ontwikkeling als in de biologische teelt zichtbaar, waar bij gerichte bestrijding nodig is. Middelen met een sterke nevenwerking tegen appelbloesemkever zijn niet meer toegelaten of de mogelijkheid van toepassen is sterk beperkt.

In de totale appelteelt (biologisch en gangbaar) is op zo'n 15% van het areaal gerichte inzet nodig. Wanneer geen bestrijding mogelijk is, is op dit areaal gemiddeld 40% schade. Dit betekent dat, wanneer de populatie niet met regelmaat verlaagd kan worden, telers op een deel van het areaal een forse oogstreductie hebben, waardoor voortbestaan van deze teelt in Nederland in gevaar komt.

Kijk voor meer informatie op de website van de Staatscourant.

Bron: Staatscourant

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.