Blog Skal-inspecteur: Op naar de melkfabriek!

"Dit bedrijf heeft het goed voor elkaar"

Skal-inspecteur Annabelle Wiersma heeft voor de website van Skal een blog geschreven over haar dagelijkse werkzaamheden. Hierin maakt ze onder andere duidelijk hoe veelzijdig de bedrijven zijn waar ze langsgaat. De ene dag zijn de silo's van het bedrijf waar ze komt bijvoorbeeld gevuld met biologisch soja en de andere dag met melk.

Op naar de melkfabriek!
Als levensmiddelentechnoloog vind ik niks zo leuk als dagelijks bedrijven bezoeken. Deze week ga ik nog op inspectie bij een industriële bakker, een groentensnijderij, een handelskantoor en een vleesverwerker. Maar eerst: op naar de melkfabriek!

Beoordeelde ik gisteren nog bij een veevoedermengbedrijf de silo's met biologische soja, vandaag voer ik een inspectie uit bij een grote zuivelaar. Dezelfde vorm silo's, maar hier zijn het buitentanks gevuld met melk. Het biologische proces dat ik beoordeel start bij de binnenkomst van de melkstroom in de melkfabriek. De zuivelaar is ervoor verantwoordelijk dat de biologische melkstroom gescheiden blijft van de gangbare melkstroom. Dit start bij de binnenkomst van de rauwe melk met de melkwagen en blijft belangrijk tot de uitlevering van de zuivel in consumentenverpakking. Als inspecteur beoordeel ik of het bedrijf kan aantonen dat de biologische productie gescheiden blijft van de conventionele.

De zuivelaar die ik vanochtend bezoek is echt volop in ontwikkeling. Ik heb hier vaker inspecties uitgevoerd en bemerk dat ze de administratie steeds strakker voor elkaar hebben. Het bedrijf breidt uit en ontwikkelt volop nieuwe producten. Ik complimenteer ze voor de goede voorbereiding van de massabalans. De massabalans is het uitgangspunt van al onze inspecties. De ondernemer toont hiermee (als het goed is!) aan dat de ingaande en uitgaande productstroom in evenwicht is en de interne traceerbaarheid op orde. Na deze belangrijke administratieve check is het tijd voor een rondgang door het bedrijf. Bij de laadplaats van de melkwagens begint de controle. Elk biologisch productiebedrijf moet alle binnenkomende biologische grondstoffen controleren en registreren. De melk gaat vervolgens de buitentank in en ook daar wordt geregistreerd en gecontroleerd dat het om bio gaat.

Bij elke vervolgstap in het productieproces wordt geborgd dat de biologische zuivel niet in contact komt met gangbare producten of ingrediënten. Ik controleer of het bedrijf begint met een schone productielijn en bekijk de reinigingscontrole voorafgaand aan de biologische productie. Tanks en machines moeten gereinigd worden voor er op bio wordt overgegaan. Aangekomen in het magazijn beoordeel ik de etiketten en verpakkingen. Terug op kantoor koppel ik deze aan pakbonnen en inkomende- en uitgaande facturen. Zo check ik of het volledige plaatje klopt.

Tijd om mijn inspectierapport op te maken. Dit bedrijf heeft het goed voor elkaar. Ik constateer een paar lichte administratieve afwijkingen, maar heb alle vertrouwen in de biologische status van de zuivelproducten die hier worden gemaakt. Het bedrijf tekent het inspectierapport, we schudden elkaar de hand en ik loop naar mijn auto: op naar mijn volgende inspectie!

Voor meer informatie: www.skal.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.