Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Kies voor vega schotel of snij biologisch vlees in stukjes"

Natuur & Milieu: Gourmetvlees in supermarkten niet duurzaam en diervriendelijk

Het gourmetvlees in de grote Nederlandse supermarkten schiet ernstig tekort op milieu en dierenwelzijn. Dit blijkt uit vandaag (16 december) gepubliceerd onderzoek van Natuur & Milieu. Alle onderzochte schotels scoren gemiddeld een onvoldoende.

"Nederlanders die deze kerst gourmetten roepen we op om te kiezen voor een vegetarische gourmetschotel. Wie toch wil gourmetten met vlees als hoofdingrediënt, kan het beste biologisch vlees kopen en dat in kleine stukjes snijden", aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu. 39% van alle Nederlanders is van plan om dit jaar met kerst te gourmetten, blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu.Albert Heijn en Aldi scoren minst slecht

Twee gourmetschotels van Albert Heijn staan op een gedeelde eerste plek van de ranking: de AH Mini Gourmet schotel en de AH Feestfavoriet Gourmetschotel. Zij scoren het hoogst op de combinatie dierenwelzijn en milieu: een 4,3. De derde plaats is voor de Aldi Gourmetschotel. Deze schotel behaalt een 4,1. Klik hier voor de volledige ranking.

Nederland gourmetland

Nederlanders zijn dol op gourmetten, toont dit onderzoek aan dat Natuur & Milieu voor deze ranking liet uitvoeren door Panelwizard. Een meerderheid van 70% heeft de afgelopen 5 jaar één of meerdere keren met kerst gegourmet. Vooral jongeren onder de 30 houden van gourmetten. 82% van hen gourmette de afgelopen 5 jaar. Bij bijna vier op de tien Nederlanders is gourmetten het favoriete kerstgerecht (bij jongeren 53%) en een derde gourmet ieder jaar tijdens kerst.

Oproep aan supermarkten

"Dit betekent dat Nederlanders veel gourmetvlees eten. Vlees dat, zo blijkt nu, flink tekort schiet op duurzaamheid en dierenwelzijn. Supermarkten roepen wij op om hun schotels diervriendelijker en duurzamer te maken. Duurzaam betekent: kip en zo min mogelijk rund of varken en diervriendelijk betekent biologisch of met sterren van het beter leven keurmerk. We dagen supermarkten uit om volgend jaar met betere alternatieven te komen. Zodat iedereen tijdens kerst de keuze heeft voor een echt goed stukje vlees", aldus Sijas Akkerman.

12 meest gangbare schotels

Natuur & Milieu rankte de 12 meest gangbare en waarschijnlijk meest verkochte gourmetschotels op milieu en diervriendelijkheid. De gerankte schotels zijn afkomstig van de vijf grote, landelijke supermarkten: Albert Heijn, Jumbo, Plus, Aldi en Lidl. Questionmark voerde de berekeningen uit en kende elke schotel een score toe. Iedere schotel ontving een score op duurzaamheid en een score op dierenwelzijn. Het gemiddelde van deze twee scores, vormt het eindcijfer.

Over het onderzoek

Het onderzoek van Panelwizard is uitgevoerd onder 772 Nederlanders van 16 jaar en ouder, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie. Klik hier voor de onderzoeksverantwoording.
Publicatiedatum: