Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Fataal' komt te vervallen

Nieuwe namen afwijkingen in 2016

Vanaf 2016 zal Skal Biocontrole spreken over 'lichte afwijkingen', 'ernstige afwijkingen' en 'kritieke afwijkingen'. De term 'fataal' komt te vervallen. Deze wijziging is een onderdeel van het vernieuwde Skal-Reglement Certificatie en Toezicht (R11) dat ingaat op 1 januari 2016. Naast de namen van de afwijkingen, zijn ook de maatregelen bij de afwijkingen, zoals genoemd in bijlage 1, duidelijker omschreven.

Wat is een lichte afwijking?
Een kleine afwijking van de bio-regelgeving die niet van invloed is op het product. Deze afwijking moet uiterlijk binnen 12 maanden worden hersteld.

Wat is een ernstige afwijking?
Een ernstige afwijking in het biologische bedrijfsproces waarbij de bio-regelgeving niet is nageleefd. Hoewel het bedrijfsproces verbeterd moet worden, is de bio-status van de producten niet in het geding. De afwijking moet binnen de gestelde termijn zijn hersteld.

Wat is een kritieke afwijking?
Het product of bedrijfsproces voldoet niet aan de eisen. De basisprincipes van de biologische (landbouw)productie worden geschonden. Het product/perceel verdient de bio-status niet en wordt gedecertificeerd.

Elke verwijzing naar de biologische productiemethode moet van de betreffende producten verwijderd worden. Bij meerdere kritieke afwijkingen of herhaling van de kritieke afwijking wordt het bio-certificaat van het betrokken bedrijf ingetrokken. Een kritieke afwijking kent geen herstelperiode, het betrokken bedrijf moet per direct haar werkwijze aanpassen.

Skal heeft van de overheid de taak gekregen toezicht te houden op de biologische sector. De regels hiervoor zijn vastgelegd in het Skal-Reglement Certificatie en Toezicht (R11). Lees hier het vernieuwde reglement.

Voor meer informatie: www.skal.nl

Bron: Skal
Publicatiedatum: