O.a. afnemende biodiversiteit

Gezondheidsraad signaleert mogelijke problemen op gebied van milieu en gezondheid

Op verzoek van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft de Gezondheidsraad een aantal mogelijke problemen op het gebied van milieu en gezondheid geïdentificeerd, waaronder microplastics en nanodeeltejs in het milieu, gevolgen van nieuwe technologie, afnemende biodiversiteit in relatie tot aantasting van ecosystemen en borging van gezondheid in de Omgevingswet.

De Gezondheidsraad heeft een online enquête binnen het netwerk van de raad gehouden om potentiële onderwerpen op het spoor te komen. In de enquête is nadrukkelijk gevraagd naar onderwerpen op het gebied van milieu en gezondheid die 'op de horizon' liggen.

Er zijn 180 reacties binnengekomen met in totaal ruim 220 onderwerpen. Het secretariaat heeft de lijst met onderwerpen opgeschoond tot 110, door dubbele antwoorden te schrappen, verwante onderwerpen te combineren en onderwerpen die buiten de vraagstelling vallen te verwijderen. Ook
is de lijst handzamer gemaakt door de onderwerpen b
innen een aantal thema's te clusteren. Vervolgens heeft de commissie de lijst besproken en gebaseerd op consensus een prioritering aangebracht. Als belangrijkste onderwerpen zijn naar voren gekomen:

  •  Microplastics in het milieu
  •  Afnemende biodiversiteit in relatie tot aantasting van ecosystemen
  •  Beweging en inrichting van de leefomgeving, gericht op kwetsbare groepen
  •  Nanodeeltjes in het milieu
  •  Toename van immuunziekten door omgevingsfactoren
  •  Gevolgen van nieuwe technologie
  •  Borging van gezondheid in de Omgevingswet.

De staf zal deze onderwerpen nader verkennen en uitwerken. Daarna zal de vicevoorzitter van de Gezondheidsraad zich samen met de commissie beraden over de keuze van het onderwerp waarover zij zich als eerste gaat buigen.

Klik hier om naar de website van de Gezondheidsraad te gaan.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.