Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toch geen groen licht voor biologische varkensstal in Doorn

De gemeente Heuvelrug moet alsnog onderzoek laten doen naar de gevolgen van de bouw van een varkensstal voor 900 varkens in Doorn, zegt de rechtbank Utrecht. Anderhalf jaar geleden gaf de Heuvelrugse gemeenteraad groen licht voor de omstreden bouw van een biologische varkensstal voor 895 varkens aan de Doornse Molenweg. Dat is destijds te lichtvaardig besloten, zegt de Utrechtse rechtbank. De gemeente moet alsnog een milieu-effectrapportage laten maken, zoals de Vereniging Leefbaarheid Doorn (VLD) al eerder eiste.

Die eis legde Heuvelrug eerder naast zich neer, waarop de VLD naar de rechter stapte. Volgens die rechter blijkt uit door de VLD aangeleverde informatie dat 'door de uitbreiding een enorme toename van de emissie van ammoniak' zal plaatsvinden. "De conclusie dat deze toename niet dusdanig is dat sprake is van belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu wekt bij de rechtbank verbazing", aldus de rechter in zijn uitspraak.

De gemeente moet het bezwaar van de VLD nu opnieuw behandelen. "En daarbij de koninklijke weg bewandelen, dus het huiswerk goed maken", hint VLD-voorzitter Chris Moen op de milieueffectrapportage, die de gemeente zal moeten opleggen aan veehouder Doornenbal.

Volgens Moen en de VLD krijgt het dorp Doorn te maken met een enorme overlast aan stank, ammoniak en fijnstof vanuit de stal, die benedenwinds van Doorn gebouwd zou worden. Volgens anderen zal het niet erger worden dan het in het verleden was, toen Doornenbal al een varkensstal met ruim 400 varkens had.

Hoewel de bouwvergunning van Doornenbal intussen geldig blijft, verwacht Moen niet dat er snel gebouwd zal worden aan de Doornse Molenweg. Behalve de nieuwe uitspraak van de Utrechtse rechter heeft de veehouder volgens Moen al genoeg problemen met de verwerking van de mest van zijn huidige koeienstal en met het verwerven van slachtquotum voor de varkens van zijn nieuwe stal.

"Terwijl het in deze sector bedrijfseconomisch toch al buitengewoon belabberd is", aldus Moen, die niet zal schromen de rechter te vragen om een bouwstop mocht er wel gebouwd worden. "Dan starten we meteen een procedure vanwege deze uitspraak."

Update 17 november, 15:00 uur: Wethouder Boonzaaijer -die als raadslid streed voor de bouw van de stal, waarbij hij zei zich te realiseren dat varkens 'niet naar lelietjes-van-dalen ruiken'- wil niet inhoudelijk ingaan op de uitspraak. Via de afdeling voorlichting ontving Hillridge zojuist de volgende reactie: "De uitspraak van de rechtbank is binnen. Wij beraden ons op dit moment op de vervolgstappen."

Bron: Hillridge.nl
Publicatiedatum: