Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
IJslandse consumentenvereniging:

"Biologisch label eigenlijk zinloos"

Levensmiddelen in IJsland, die het etiket 'biologisch' dragen, zijn dat wellicht niet en de IJslandse consumentenvereniging noemt de situatie 'bedrog'. Er ligt een toenemend aantal levensmiddelen met het etiket 'biologisch' (vistvæn) in de schappen bij IJslandse retail. TV-station RUV meldde dat het label eigenlijk geen betekenis heeft, omdat er geen toezichtsmechanisme is dat er op toeziet dat de producten inderdaad biologisch zijn. Producenten kunnen hierdoor elk product biologisch noemen zonder enige inspectie of bevestiging vanuit de overheid.



Teitur Atlason, de vice-voorzitter van de consumentenbond van IJsland, vertelt tegen journalisten dat de situatie 'bedrieglijk' is voor de IJslandse consumenten. "Het gebrek aan toezicht weerspiegelt de toegeeflijkheid van de staat", zegt hij. "Eigenlijk moet dit uitgevoerd worden door een autoriteit die opgestelde regels volgt, om vast te stellen of een voedselproduct biologisch is."

Een overheidswerkgroep heeft voorgesteld om het etiket 'biologisch' in te trekken totdat er strikte regels zijn opgesteld. De Minister van Landbouw, Sigurður Ingi Jóhannson, noemt de huidige regelgeving 'een teken van de tijd' en er zijn plannen in de maak om het etiket binnenkort in te trekken.
Publicatiedatum: