Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België: Boeren zelf tevreden over Biobedrijfsnetwerken

De Biobedrijfsnetwerken in Vlaanderen bestaan dit jaar vijf jaar. Een goede reden om te polsen naar hoe de boeren zelf deze bijeenkomsten ervaren hebben. Johan Devreese, coƶrdinator van de Biobedrijfsnetwerken Geiten en Melkvee, deed namens BioForum en Landwijzer de rondvraag.

Over het algemeen zijn de boeren erg tevreden. Een aantal gehoorde reacties zijn: "zeker positief", "ik kom zoveel mogelijk" en "ik kom er graag naar toe, ik maak er graag tijd voor". Verschillende boeren zijn super tevreden over hoe de Biobedrijfsnetwerken lopen.

Boeren hebben verschillende redenen om naar de Biobedrijfsnetwerken te komen: ze ontmoeten er collega's, wisselen informatie en ervaringen uit en kunnen die toetsen aan hun eigen praktijk, ze doen er nieuwe ideeƫn op enzovoort.

Voor een goed biobedrijfsnetwerk heb je volgens de boeren een gedreven organisator nodig. De deelname van een voorlichter en/of onderzoeker biedt meestal een meerwaarde. Maar vooral de openheid onder de boeren maakt of er veel van elkaar geleerd kan worden. Een biobedrijfsnetwerk is de plaats waar boeren in vertrouwen en op evenwaardige basis zoeken hoe ze hun eigen bedrijf verder kunnen ontwikkelen.

Er werden hier en daar ook wat knelpunten genoemd. Zo is er weinig aanbod voor kleinschalige groentetelers en weten ook gemengde bedrijven niet altijd hun weg te vinden. Ook lijken sommige Biobedrijfsnetwerken soms nog te veel op studiedagen, vaak door een te veel aan deelnemers.

Toch kan je uit de reacties van de boeren leren dat de meesten tevreden zijn. Voor velen vormen de biobedrijfsnetwerken een belangrijk moment in het werken en leven als bioboer(in). Dat maakt dat ze in de meeste sectoren van de biologische landbouw in Vlaanderen niet meer zijn weg te denken. Of zoals enkele boeren het zeiden: "doe er nog eens vijf jaar biobedrijfsnetwerken bij!".

Klik hier
voor het volledige rapport.

Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: