"Boerenleven weer in een aardig normaal ritme"
Blog De Rodenburghoeve over open dagen en collegiale toetsing
Het gewone leven
Na alle hectiek rondom de bouw en de ingebruikname van de stal zijn alle opstart moeilijkheden overwonnen en is het 'gewone boerenleven' weer in een aardig normaal ritme gekomen. Sinds het laatste blog hebben we open dagen omtrent de nieuwe stal gehad, lopen de koeien inmiddels weer lekker en tevreden in de wei.
Ook hebben we de eerste campinggasten al ontvangen. De open dagen waren zeer succesvol met leuke reacties vanwege de nieuwe stal. Er was op beide dagen een grote, verwachte aanloop van familie, buren, boeren, burgers en buitenlui die allemaal met verwondering de nieuwe stal hebben bekeken.
De koeien zijn op 12 april voor de eerste keer dit weideseizoen naar buiten gegaan; vanuit de nieuwe stal het land weer in. Ze deden dit evengoed met grote sprongen en kleine dansjes. Heerlijk weer dat gras en de ruimte.'s Avonds de stal in ging ook voorspoedig en ze hebben gelukkig ook zonder problemen de melkput ook gevonden. Je weet het tenslotte maar nooit met die koeien.
Bij de schapen zijn ook de lammetjes weer geboren; ze worden in de stal geboren en gaan dan met hun moeder schaap in een apart hokje om aan elkaar te kunnen wennen. Elk schaap heeft namelijk zijn eigen geur en eigen geluid. Na ongeveer een week gaan de schapen met de lammetjes in een groepshok waar meerdere schapen en lammetjes bij elkaar zitten om ook weer aan elkaar te wennen. Inmiddels lopen de schapen met lammetjes al weer in goede gezondheid buiten.
Met het voorjaar beginnen op het land ook weer de voorjaarswerkzaamheden; rollen, slepen en bemesten. Er word begonnen met het rollen van het land om de 'pootafdrukken' van de koeien er uit te krijgen. Daarna wordt het land gesleept; alle mest die er nog ligt van de koeien van het afgelopen weideperiode wordt hierdoor weer verspreidt. De laatste gang is het bemesten van het land; er wordt gier of ruige mest over het land verspreid om voedingstoffen aan het land te geven. Wanneer het nu gaat regenen en de temperatuur gaat omhoog dan worden alle meststoffen goed benut en kan het gras gaan groeien. De koeien moeten tenslotte ook weer eten. Ook moeten we in de zomer een wintervoorraad voer aan gaan leggen want in de winter groeit het gras niet.
Er zijn onder de boeren diverse soorten studiegroepen; een groep boeren bij elkaar met elke keer een ander thema of excursie waar men veel van (elkaar) kan leren. Boer Klaas en Boer Niels hebben de regionale studiegroep; dit zijn boeren uit de omgeving waar elke maand een ander thema wordt aangesneden door een college boer die de avond organiseert. Dit gebeurd meestal in de winterperiode omdat er dan geen oogst werkzaamheden zijn. Een andere groep zijn de collegiale toetsers, zoals Connie Rutte al heeft beschreven in haar blog 11.
Op 15 april ontvingen wij onze collega's voor de collegiale toetsing. Boer Klaas krijgt van te voren een lijst met punten welke hij moet beantwoorden zodat de begeleider weet wat voor soort bedrijf het is en hoe de boer in zijn bedrijf 'staat'. Het was een prachtig mooie dag en 's morgens om 9:30 uur stonden de collega's voor de deur om te kijken bij ons op het bedrijf. Het zijn collega's in de breedste zin van het woord; zorgboerderij, tuinder, en biologische boer met verwerking eigen zuivel tot diverse producten. Eerst werd met de groep een rondje over het bedrijf gelopen en alles uitvoering bekeken. Boer Klaas vertelde het hele verhaal over het hoe en waarom van dit bedrijf en hoe we tot deze stal zijn gekomen.
Daarna verzamelde de collega's zich buiten op het terras in de zon (één van de eerste en volgens mij tot nu toe weinige dagen) en werd alles nog eens kritisch besproken. Het hoogte punt was toch wel nieuwe stal met al zijn duurzame en technische snufjes en evengoed de koeien mooi in het stro. Ook viel de ruimte en het vele licht van de stal op. Rond het middaguur ging een ieder weer zijn eigen weg naar huis.
Zo vliegen de maanden van het jaar alweer aardig om. In het volgende blog zal ik jullie bijpraten over de oogstwerkzaamheden op ons bedrijf.
Bron: ZuiverZuivel