Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zeeuwse première van de film Bodemboeren: 20 juni

Op zaterdag 20 juni, tijdens het Lekker naar de Boer-weekend, vindt de Zeeuwse première plaats van 'Bodemboeren'. De film wordt vertoond bij biologische kwekerij Zuidbos in Noordgouwe, in het bijzijn van filmmaker Joris van der Kamp. De toegang is gratis. Initiatiefnemers zijn Bionext en het Zeeuws Platform Bodembeheer (samenwerkingsverband tussen provincie, gemeenten, waterschap en rijkswaterstaat).

In de film duiken vijf Nederlandse biologische boeren en een filmploeg letterlijk de bodem in. Biologische landbouw begint met een gezonde en vruchtbare bodem en dat verklaart waarom de boeren zich graag in dit onderwerp verdiepen. De film is geproduceerd in het kader van het Jaar van de Bodem 2015, dat is uitgeroepen door de Verenigde Naties. Joris van der Kamp: "Het is prachtig om te zien dat deze boeren echt begaan zijn met de kwaliteit van hun bodem en deze voortdurend in de gaten houden, experimenteren en nadenken over nog duurzaamer bodembeheer. Elke boer doet dat op zijn eigen manier. Dat bracht mij ertoe om hun inspirerende verhalen vast te leggen en te delen met een breder publiek."De bodem staat onder druk door bebouwing, klimaatverandering, gewasbeschermingsmiddelen, bemesting, maar ook verschraling. Een gezonde, vruchtbare bodem is onmisbaar voor de voedselvoorziening, nu en op de lange termijn. Miriam van Bree, Bionext: "Als je lekker en gezond wilt eten, heb je een gezonde bodem nodig. Die krijg je alleen als je de bodem óók te eten geeft en af en toe met rust laat, zoals in de biologische landbouw gebeurt. En als je werkt zonder landbouwgif en kunstmest. Op 20 en 27 juni kun je zien dat dit heel goed mogelijk is."

Lekker naar de Boer

Op 20 juni zijn in Zeeland drie biologische boerderijen geopend voor publiek. Alle bezoekers krijgen een zakje met zaden die de bodemvruchtbaarheid bevorderen.

Zuidbos, Noordgouwe, Schouwen-Duiveland, 20 juni, 10:00-16:00 uur.
Hier worden onder andere aardappelen, groenten, en kruiden geteeld. Van deze biologische ingrediënten worden tijdens lekker naar de Boer heerlijke maaltijden bereid. Vers van het land op je bord! De première van de film is om 11:00 uur, en deze zal ook nog vertoond worden om 12:30 uur, 14:00 uur en 15:30 uur. De film duurt 40 minuten. Er zijn ook rondleidingen over het bedrijf met uitleg over de bodem.

De Grote Verleiding/Meulwaeter, Zuid-Beveland, 20 juni 11:00–16:00 uur.
Bezoekers kunnen rondkijken in de groente- en kruidentuin, er wordt gekookt met vers geoogste producten en er zijn rondleidingen over het bedrijf.

Kwekerij Bierkreek (bloemen/rozen) in IJzendijke (Zeeuws-Vlaanderen), 20 juni, 9:00–16:00 uur.

Kwekerij Bierkreek is de eerste en enige biologische rozenkweker in Nederland. Sinds 1999 worden hier rozen geteeld in de volle grond, zonder chemie en kunstmest en in harmonie met het landschap. Nuttige insecten, luizeneters, slakkeneters en muizeneters houden samen met de familie op de kwekerij de rozen gezond. De rondleiding start om 13:00 uur.

27 juni is geopend:
Bioduin te Koudekerke, Walcheren, 27 juni, 9:00-15:00 uur.
Bezoekers kunnen de markt op het erf bezoeken en proeven van heerlijke vers geoogste producten van eigen land. Er zijn rondleidingen en voor de kinderen is er een grabbelton. Verder is er een terrasje waar je kunt genieten van koffie, thee en biologisch gebakFietsroutes naar de boer

Op www.lekkernaardeboer.nl/fietsroutes zijn de twee Zeeuwse fietsroutes te vinden, één over Schouwen duiveland langs kwekerij Zuidbos en de andere over Walcheren, naar 't Hof Welgelegen, Bioduin en Loverendale.

Overige activiteiten in het Jaar van de Bodem

Het Zeeuws Platform Bodembeheer heeft voor het themajaar verschillende activiteiten in petto. Zo worden Zeeuwen opgeroepen een Slik-lied te maken. Ook zijn er een fotowedstrijd, een kunstproject, excursies, lespakketten voor basisscholen, bezoeken van leerlingen aan boeren en als klapper Expedition Earth, dat je ver onder Zeeland laat kijken. Bionext heeft een informatie- en werkblad gemaakt voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Dit is verkrijgbaar op de deelnemende boerderijen. Ook de provincie is met een stand aanwezig met informatie over de bodem.
Publicatiedatum: