Zembla over hormoonverstoorders

Hormoonverstorende stoffen kosten samenleving jaarlijks €5,8 miljard

Blootstelling aan hormoonverstorende stoffen kost de Nederlandse samenleving elk jaar 5,8 miljard euro. Dat hebben toonaangevende wetenschappers voor het onderzoeksprogramma ZEMBLA berekend. Volgens de wetenschappers zijn deze stoffen risicovol voor de ongeboren baby en jonge kinderen omdat ze permanente schade kunnen veroorzaken tijdens hun ontwikkeling. Op latere leeftijd kunnen deze chemische stoffen vruchtbaarheidsproblemen, zaadbalkanker, borstkanker en obesitas veroorzaken.

Dagelijkse producten

Hormoonverstorende stoffen zitten in onze dagelijkse producten zoals plastic verpakkingsmateriaal, bespoten groente en fruit, blik of cosmetica. Onder leiding van de Amerikaanse kinderarts L. Trasande hebben internationale wetenschappers en artsen onderzocht welk aandeel hormoonverstorende stoffen zoals bisphenol A, bepaalde pesticides, weekmakers en vlamvertragers hebben in het ontstaan van ziektes. Volgens Trasande is er in Nederland per jaar sprake van 280 extra gevallen van zaadbalkanker door blootstelling aan vlamvertragers, schrijft hij 7000 sterfgevallen van mannen tussen 55-64 jarige toe aan weekmakers en worden 1500 gevallen van obesitas bij kinderen in verband gebracht met de blootstelling aan bisphenol A. Op basis van deze gegevens hebben de wetenschappers schattingen gemaakt hoe hoog de kosten zijn voor de behandeling van deze aandoeningen en de inkomstenderving voor de samenleving. Trasande benadrukt dat de totale zorgkosten waarschijnlijk hoger liggen: "We hebben naar minder dan 5% van deze chemische stoffen gekeken. Dus het is een lage schatting."Minister: te vroeg voor conclusies

Ook M. Van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit van Utrecht, publiceerde 9 juni een rapport waarin hij de kosten van vlamvertragers en bepaalde pesticides voor de Nederlandse samenleving berekent. Met een andere rekenmethode komt professor Van den Berg tot dezelfde conclusies: 'Hier praten we echt over honderden miljoenen tot miljarden schade.' Het totaalbedrag van Trasande ligt hoger omdat in zijn berekening meer stoffen zijn meegenomen. De kosten voor de onderzochte vlamvertragers en pesticides liggen in dezelfde orde van grootte, aldus Van den Berg.

Minister E. Schippers van Volksgezondheid laat in een schriftelijke reactie weten dat ze het interessant en relevant onderzoek vindt. Maar "gezien alle onzekerheden rondom de mate waarin welke stoffen eventueel wel of niet schadelijk zijn, is het nog te vroeg om hier concrete conclusies aan te verbinden", aldus de minister.

Tegenoffensief bezorgde wetenschappers

In februari 2015 berekende Trasande al dat de Europese Unie per jaar 157 miljard euro aan zorgkosten en inkomstenderving kwijt is door blootstelling aan hormoonverstorende stoffen. De berekeningen zijn een tegenoffensief van bezorgde wetenschappers vanwege het uitblijven van Europese wetgeving over deze stoffen. Professor J. Legler, toxicoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam en verbonden aan het onderzoek van Trasande, zegt dat de zorgkosten voor de samenleving in de discussie onderbelicht zijn: "We proberen een prijskaartje aan de andere kant te hangen. Inderdaad, het kost economisch wat om de stoffen van de markt te halen, maar het kost ons als maatschappij ook iets om blootgesteld te zijn aan deze stoffen." Volgens de wetenschappers moet de politiek nu actie ondernemen: "We kunnen niet wachten totdat we alle oorzakelijke verbanden hebben opgelost want dan is de patiënt misschien al dood", zegt professor A. Kortenkamp, hoogleraar toxicologie aan de Brunel Universiteit in Londen. In 2012 heeft Kortenkamp een belangrijk rapport opgesteld voor de Europese Commissie, hoe je deze stoffen kunt reguleren.

Geen regelgeving

Al jaren is de Europese Commissie bezig om criteria te ontwikkelen waarmee hormoonverstorende stoffen gedefinieerd en uiteindelijk gereguleerd kunnen worden. In de uitzending van ZEMBLA blijkt dat de lobby van de industrie het proces succesvol heeft weten te vertragen. De Europese Commissie was wettelijk verplicht voor eind 2013 met criteria te komen. Tot op heden is dat niet gebeurd. De Nederlandse overheid heeft tot nu toe geen maatregelen genomen om hormoonverstorende stoffen te reguleren. Ze wacht op nieuwe wetgeving uit Brussel.

ZEMBLA: 'Hormoonverstoorders', woensdag 10 juni 2015 om 20:25 uur bij de VARA op NPO 2.

Samenstelling: Nicolien Herblot.
Research: Annette Schätzle.
Eindredactie: Manon Blaas.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.