Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
90-jarig jubileum Van Voorst & Hardeman in Ede

"Assortiment biologische producten steeds aantrekkelijker"

Tholen - Op de eerste officiële tropische dag van dit jaar vervolgde het feest rond het negentig jarig jubileum van natuurvoedingswinkel Van Voorst & Hardeman in Ede. De feestweek startte woensdag 3 juni met een receptie voor klanten, relaties en leveranciers, bewoners, familie en vrienden. Op vrijdag 5 en zaterdag 6 juni werden de leveranciers in het zonnetje gezet (letterlijk). Voor de deur van de winkel was een infomarkt georganiseerd waar de leveranciers hun producten konden promoten en contact konden leggen met de klant. Met zo'n lange geschiedenis is de winkel uitgegroeid tot een begrip in de Veluwse stad en ver daarbuiten, maar in de afgelopen decennia is er ook het nodige veranderd.


Lisette en Rien, de derde generatie, runnen de winkel.


In 1925 besloot Willem van Voorst aan de Verlengde Blokkenweg in Ede een bakkerij te openen. In de jaren die volgden verwierf de bakkerij een vaste positie in de markt. Langzaam werd het assortiment uitgebreid en groeide de winkel naar een buurtsupermarkt. Henk van Voorst en zijn vrouw Wil, de tweede generatie, namen het roer over. Toen Wil, de vrouw van Henk, enige tijd door ziekte niet kon werken, ontdekte ze de waarde van natuurvoeding.


Remco Schepel van Natrada laat de biologische wijn Dragora proeven.


Herco Schoemaker, TerraSana, toont trots het nieuwe etiket. Op zijn stand zijn alleen noten, dadels en appel- en bananenchips te vinden.

De Traay presenteerde onlangs een reeks nieuwe gezondheidsproducten, maar Aart Jansen neemt ook de tijd om het vertrouwde assortiment te promoten.


Biologisch en glutenvrij

Deze interesse had invloed op het assortiment van de winkel, waar meer ruimte werd vrijgemaakt voor deze producten. Inmiddels wordt de zaak gerund door Rien en Lisette, schoonzoon en dochter van Henk en Wil. Tegenwoordig heeft Van Voorst & Hardeman een uitgebreid assortiment biologische producten, daarnaast is er veel ruimte voor glutenvrije producten. Deze twee productgroepen nemen langzaamaan de winkelschappen over.


Sylvia Roldanus (links) van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt bereidt extra hapjes om te laten proeven. De opbrengst van het landgoed wordt verwerkt in de producten.
Esther Ates (rechts) van Promavel laat de verschillende kokosdrinks proeven.


Alise Kramer en Jeroen Kramer van Horizon.


Met één biologisch product in het assortiment, maar met uitzicht op nieuwe producten promoten Richard Kohn en Vardit Kohn de producten van Nakd.

Ongeveer de helft van alle producten is glutenvrij, een belangrijke markt, hoeveel procent biologisch is, kan Rien moeilijk inschatten. “We nemen steeds meer biologische producten in het assortiment op en we wijzen klanten op nieuwe producten, die we lekkerder vinden en meestal biologisch zijn." Naast de winkel hebben Rien en Lisette een webshop, speciaal voor glutenvrije producten.


Contact met klanten

Op de markt afgelopen vrijdag kregen leveranciers van het biologische assortiment de mogelijkheid om hun producten eens extra onder de aandacht te brengen. Van de welbekende namen als TerraSana, De Traay en Horizon, tot Provamel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt en Natrada.

Terwijl het kwik oploopt en de officiële grens van warme dag passeert, houden de standhouders het hoofd koel. Voorbijgangers worden uitgenodigd de producten te proeven, waarna een stroom informatie over de producten volgt. Esther Ates van Promavel vertelt over de verschillende kokosdranken, Aart Jansen van De Traay wijst op de nieuwe gezondheidsproducten die aan het assortiment zijn toegevoegd en Remco Schepel van Natrada schenkt biologische wijn.


Maarten Sinjou, Kandipa, besloot 14 jaar geleden dat hij zich wilde inzetten voor de wereld. Hij importeert zeep uit India, waarvan uit labtesten blijkt dat ze voor 98% biologisch zijn. Daarnaast heeft hij het assortiment uitgebreid met jutetassen.


Bonnie Willemsen van New Care Supplements vertelt over de vitaminen en mineralen die het bedrijf levert: "het is eigenlijk onmogelijk om deze producten biologisch op de markt te brengen."Annemiek de Kroon, van dekeukenvanannemieke.nl en Ilona van gezondheidsstudio Balanzic.

"Van Voorst & Hardeman heeft echt een sterke en duurzame relatie met de leveranciers", vertelt Kirsten van Stein Callenfels, van Sier media & communicatie. "Leveranciers komen soms met ideeën over het assortiment, maar andersom wijzen Rien en Lisette de leveranciers ook op trends die ze waarnemen."

Voor meer informatie:

Lisette & Rien Hardeman
Van Voorst & Hardeman
Verlengde Blokkenweg 1
6717 AD Ede
0318-630323
[email protected]
www.vanvoorstenhardeman.nl
www.glutenvrijewebshop.nl
You'll need Skype CreditFree via Skype