Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Velt Ecotuindagen 6 en 7 juni in kader internationaal jaar van de bodem

Op blote voeten binnenstappen in ruim 160 pesticidenvrije tuinen

Laat je op 6 en 7 juni verwonderen door de pracht en het vernuft van ruim 160 ecologische tuinen in Vlaanderen en Nederland. Twee dagen lang kun je er de geheimen ontdekken van fantastische sier- en moestuinen, boomgaarden, Samentuinen, gezinstuinen, stadstuinen... En allemaal onbespoten.

De vele gepassioneerd tuineigenaars vertellen met plezier over hun inspirerende aanpak waarmee je zelf op een pientere en gezonde manier kunt (gaan) tuinieren. De bloemenpracht en rijke groente- en fruitoogsten die ze kunnen voorleggen, illustreren dat het zonder chemische hulpmiddelen ook kan, als je maar wil luisteren en kijken naar de natuur. In vele van die tuinen kan je via een blotevoetenpad of andere animatie kennis maken met het wonder van de bodem. In sommige tuinen kan je zelfs een Groene Gorilla tegen komen...

Ontdek hier het programma van de Velt-ecotuindagen.

Met de Velt-ecotuindagen speelt Velt in op de grote vraag naar informatie over gezond en milieuvriendelijk (moes)tuinieren in de stad en op het platteland. Je ontmoet er dan ook alleen maar blije mensen. De tuiniers vertellen met plezier over hun ecologische tuin, de bezoekers mogen zonder schroom rondneuzen en al hun vragen stellen, de sfeer is gezellig en ontspannen.

Voor deze editie stellen 168 tuiniers uit Vlaanderen en Nederland hun tuin open. Alle tuinen werden gecontroleerd door medewerkers van Velt en ecologisch bevonden volgens verschillende criteria. In elk geval zijn het tuinen waar geen plaats is voor pesticiden en kunstmeststoffen.

Provincie Antwerpen is dit jaar de koploper, met maar liefst 35 opengestelde tuinen. Oost-Vlaanderen telt er 24, Vlaams-Brabant 22, West-Vlaanderen 15, Limburg 8 en er is ook 1 tuin open in Wallonië. De overige 59 tuinen zijn te vinden in Nederland.

Elke Velt-ecotuin heeft zo zijn verhaal. Van tomatenspecialist tot bloemenliefhebber, van stadstuin tot groendomein, elke tuinier komt wel ergens aan zijn trekken. Op de website www.velt.nu/ecotuindagen kan je op basis van verschillende criteria je eigen voorkeurslijstje samenstellen.

Groene Gorilla

Met de campagne 'Wonderlijk Wild in je tuin' maakt Velt – in samenwerking met Natuurpunt - de Vlamingen warm om iets te doen voor de natuur in hun eigen tuin. Tegelijk willen ze mensen meer plezier laten beleven in hun tuin. Een tuingids met een 11-stappenplan, tuinadviseurs en een groene gorilla helpen hen daarbij.

Een bonentipi bouwen, een blotenvoetenpad of een minivijvertje aanleggen: het zijn enkele van de elf eenvoudige stappen die van elke tuin, hoe klein ook, een klein paradijs kunnen maken. Velt wil kinderen en volwassenen ook tonen dat er veel plezier te beleven is in een tuin vol vlinders, bijen en egels. Mascotte voor de campagne is de 'Groene Gorilla', een creatie van Emma De Swaef en Marc James Roels, de bedenkers van het bekende stressmannetje van De Lijn. De tijdens de Velt-ecotuindagen te bezoeken tuinen, zijn absolute inspiratiebronnen voor wie zijn eigen tuin op een natuur- en mensvriendelijke manier wil aanpakken.

De Velt-ecotuindagen gaan door op 6 en 7 juni. 166 tuinen in Vlaanderen en Nederland nemen deel. Niet alle tuinen doen beide dagen mee. De openingsuren zijn terug te vinden op de website.

In de meeste tuinen is de entree gratis, in een aantal gevallen wordt een kleine bijdrage gevraagd. Een reeks tuinen is ook via fietslussen met elkaar verbonden.

De Velt-ecotuindagen in een aantal cijfers:
 • 51 tuinen met speciale aandacht voor kinderen
 • 73 tuinen met speciale aandacht voor water in de tuin
 • 119 moestuinen
 • 98 siertuinen
 • 166 tuinen vol bessen, groenten of kruiden
 • 25 stadstuinen
 • 103 tuinen waarin vlijtig wordt gecomposteerd
 • 16 tuinen met een blotevoetenpaadje
 • 4 schooltuinen
 • 90 tuinen met speciale aandacht voor bijen en insecten
 • 83 tuinen waarin getuinierd wordt in potten en bakken
 • 25 Samentuinen
 • 28 tuinen met aandacht voor permacultuur
 • minstens 80 tuinen waar je van een hapje & drankje kan genieten

Ontdek het volledige aanbod van de Velt-ecotuindagen en stippel je parcours uit op www.velt.be/ecotuindagen.
Publicatiedatum: