Natuur-Weide-Dagen bij bestuursleden Natuurweide

Geïnteresseerden in biologische weidegang zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan één van de Natuur-Weide-Dagen. Deze worden georganiseerd op drie dagen verspreid door het land op de bedrijven van bestuursleden van de Natuurweide.

Weidegang wordt meer en meer het paradepaardje van de biologische melkveehouderij naast een laag antibioticumgebruik. De gemiddelde biologische koe loopt al meer dan 3000 uur per jaar in de gras-klaver-kruiden-weide en dat heeft vele voordelen.

De Natuurweide wil graag de weidegang met de volgende punten aanscherpen:
  • Van 15/4 tot 15/10 minimaal 8 uur weidegang
  • Maximaal 6,5 melkgevende koeien per hectare beweidbare grond
Voor de meeste biologische melkveehouders zijn deze aanscherpingen niet nodig, die voldoen hier al aan. Om als sector te kunnen claimen dat biologische koeien veel weidegang krijgen is de Europese regelgeving vooralsnog niet voldoende. Met aanvullende normen kan de biologische zuivelsector naast andere belangrijke thema's de weidegang wel goed borgen. Twee Amerikaanse gasten van Organic Valley: Dan Mosgeller (milk supply and policy) en Paul Dettloff (organic veterinarian) zijn te gast bij de Natuurweide en vertellen hoe hoe zij onder andere 'grasmelk' produceren zonder antibiotica te gebruiken.

Bezoekers zijn welkom op:

Programma op deze drie dagen is hetzelfde:
  • 10:30 uur - Welkom door de gastheer (Teunis Jacob, John of Jo)
  • 10:40 uur - Presentatie en discussie met Gidi Smolders over effecten van weidegang op koe, bodem en inkomen.
  • 11:15 uur - Dan Mosgeller over melk vermarkting
  • 11:45 uur - Paul Dettloff over melken zonder antibiotica
Tijdens zijn presentaties is er volop gelegenheid om te discussiëren en elkaar te bevragen en te bemoedigen.
  • 12:30 uur - Lunch (wordt verzorgd door de Natuurweide)
  • 13:30 uur - Weidegang; rondgang door de weide
  • 15:30 uur - Formele sluiting door de gastheer, daarna is er een hapje en een drankje voor diegene die nog even kunnen blijven.

In verband met de lunch is opgave wel verplicht. Dat kan men doen door een mail te sturen naar het bedrijf van hun keuze (geef aan hoeveel mensen gebruik willen maken van de lunch).

Voor meer informatie kunt u bellen of mailen met:
  • Teunis Jacob Slob: 06-24139826
  • John Arink: 0544-465538 of 06-36515349
  • Jo van Balkom: 06-11097358


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven