Jeroen van Wijck (deeltijd bio-boer bij De Groene Griffioen):

"Pleurt op met het rendementsdenken"

De Keuringsdienst van Waarde zond onlangs een aflevering uit over melk en hoeveel melk een koe gemiddeld geeft. Aanleiding was een claim dat er een koe zou bestaan die negentig liter melk per dag geeft. Reden genoeg voor Jeroen van Wijck om in de pen te klimmen en op zijn blog op oneworld.nl. Jeroen is 'deeltijd bio-boer' bij biologische melkveehouderij de Groene Griffioen in Weesp.

Een paar citaten:
"Het is niet goed dat een koe wordt bekeken als een effici├źnte machine, het is nou eenmaal een dier. Dat de huidige foktechniek het mogelijk maakt om een koe meer dan zestig liter per dag te laten produceren zegt nog niet dat je dat mag of moet doen."

"Een koe die zoveel melk moet produceren kan daar eigenlijk niet tegenop eten en drinken. Al snel raakt zo'n koe in een zogenoemde negatieve energiebalans. En dat betekent niets anders dan dat ze zichzelf opeet. Sterke vermagering is het gevolg."

"Om te voorkomen dat een koe van z'n stokje gaat omdat haar melkmachine overuren staat te draaien zonder genoeg olie en benzine, geeft een boer kunstmatig voedsel in de vorm van propyleen glycol, dat gebruikt een koeien-lichaam als een suiker, energie dus. Een soort Red Bull, maar dan voor koeien."

lees hier de volledige blog van Jeroen van Wijck.

Bron: OneWorld

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.