Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"O.a. perskoek voor veevoer en biodiesel voor wagenpark"

Bio Product Processor - meer rendement uit landbouwgewassen

Tholen - Op de AgroExpo is dinsdag 16 december 's werelds eerste Bio Product Processor gepresenteerd. Deze Bio Product Processor van TCE Gofour BV produceert halffabricaten voor de voedingsindustrie en biobrandstof uit landbouwgewassen. Peter van der Klok vertelt dat de Bio Product Processor de huidige biomassastroom veel meer waarde kan geven. "De boer kan hierdoor de verwaarding van landbouwgewassen volop benutten op zijn eigen bedrijf."

Ook toepasbaar bij bio-boer

Peter legt uit wat een biologische boer met de Bio Product Processor kan doen: "Wanneer een biologische boer een aantal hectare land kan beplanten met koolzaad of andere oliehoudende landbouwgewassen kunnen wij deze gewassen vervolgens op diverse manieren verwaarden: De olie kan gebruikt worden in dressings en sauzen of bij het bakken en braden. En met de bio-diesel uit de processor kan de boer zijn wagenpark CO2-neutraal laten rijden. De perskoek die na het proces over blijft kan weer gebruikt worden als biologisch veevoer."


Peter aan het woord bij de Bio Product Processor. Foto's: TCE Gofour BV.

Peter geeft aan dat ze bij TCE Gofour ook al kijken naar de volgende fase: "We willen uit het restproduct in de toekomst ook foodnutriƫnten voor mensen gaan produceren en specifieke diervoeders." Het mooie is dus dat dankzij dit systeem meerdere producten per geoogste hectare worden geproduceerd. "Hierdoor kan de boer zijn business verbreden en het rendement op de bestaande bedrijfsvoering aanzienlijk verhogen."

Ontzorgen van de boer

TCE Gofour BV neemt de boer veel werk uit handen: "Het gaat om een samenwerkingsverband, waarbij de boer eigenlijk niks hoeft te doen. Wij willen de boer zoveel mogelijk ontzorgen door alle processen zelf te bewaken. Hiervoor checken we uiteraard of het bedrijf financieel gezond is en op een geschikte locatie gevestigd is. Vervolgens richten we een BV op en dan gaat de boer de te verwerken gewassen tegen een 'marktplusprijs' leveren aan de BV." EĆ©n unit van de Bio Product Processor kan veel meer produceren dan de boer op zijn eigen bedrijf nodig heeft. "Daarom willen we toe naar samenwerkingsverbanden tussen zo'n vier tot vijf boeren."


Drukte rond de processor.

Veel belangstelling

Op de beurs is veel belangstelling voor de processor. "Het ziet zwart rond onze stand, er is enorm veel interesse voor ons systeem. Ik verwacht dat we over vijf tot tien jaar in staat zijn om alle biomassa op de boerderij zelf te raffineren."

Wildlands Adventure Zoo Emmen heeft gisteren als eerste een overeenkomst met TCE Gofour BV getekend. "Zij hebben veel vertrouwen in deze technologie. De spijsolie zal in dit park gebruikt gaan worden in de keuken, verder zullen de jeeps en andere voertuigen op bio-diesel gaan rijden en wordt de perskoek verwerkt worden tot veevoer voor onder meer de olifanten. Voor Wildlands Adventure Zoo Emmen zullen het hele jaar door op 17 hectare grond zaadgewassen worden verbouwd om te verwerken in de Bio Product Processor."


Er zijn al diverse intentieverklaringen ondertekend.

Voor meer informatie: [email protected], www.bioproductprocessor.com