Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Met o.a. Jan Jaap Jantjes en staatssecretaris Dijksma

Reportage over nieuwe bio-regelgeving in Nieuwsuur

In een 7 minuten durende reportage van Nieuwsuur werd donderdag 11 december aandacht geschonken aan het feit dat de biologische sector de nieuwe regelgeving voor de biologische landbouw vrezen. Vandaag vergaderen de Europese landbouwministers over de voorstellen. De kans is groot dat ze worden uitgesteld of op zijn minst worden afgezwakt. In de reportage komen onder meer Biohuis-voorzitter Jan Jaap Jantjes en Boy Griffioen van biologische melkveehouderij De Groene Griffioen voorbij. Dit geldt ook voor Joris Lohman van Slow Food Nederland. Ook komt de nieuwe landbouwcommissaris Phil Hogan aan het woord, evenals staatssecretaris Sharon Dijksma, die de gevolgen van de strengere regelgeving vreest. Zij geeft onder meer aan dat het juist belangrijk is dat er ook gemengde bedrijven bestaan.

Bekijk hier de reportage:Nieuwsuur publiceerde ook dit persbericht:

Bioboeren vrezen Brusselse regels
Er heerst onrust in de biologische landbouwsector, een sector die groeit als kool: tussen 2008 en 2013 verdubbelde de omzet van de sector naar bijna 984 miljoen euro. Maar die groei dreigt nu te worden gesmoord door een serie nieuwe voorstellen van de Europese Commissie.

Zo wil de Europese Commissie dat een gemengd boerenbedrijf met biologische en niet-biologische productie straks niet meer is toegestaan. De sector vreest dat bedrijven daardoor moeilijker kunnen omschakelen naar biologische landbouw.

Vervuiling

De commissie wil ook strengere regels voor certificering van biologische producten. Er mogen geen residuen van pesticiden in biologische producten meer zitten. Voorzitter Bavo van den Idsert van belangenvereniging Bionext: "Dit gaat tegen het principe in van 'de vervuiler betaalt'. Een biologische boer moet straks boeten voor vervuiling die door anderen is veroorzaakt, zoals resten van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen die op zijn akker terecht zijn gekomen."

De huidige regelgeving voor biologische landbouw stamt uit 2009. De commissie wil met de nieuwe regels concurrentie bevorderen en het consumentenvertrouwen in biologische producten vergroten. Maar de sector ziet niets in nieuwe regels.

Ook het Comité van de Regio's, een adviesorgaan dat bestaat uit vertegenwoordigers van de plaatselijke en regionale overheden in de EU onder leiding van gedeputeerde Hester Maij, vindt dat de nieuwe regels het doel voorbij schieten. "Wij willen dat de consument vertrouwen heeft in biologische producten en dat er eerlijke marktconcurrentie is, maar integriteit is ook een vereiste en die kan niet alleen worden afgedwongen door EU-regels aan te scherpen", zegt Maij.


Van boven naar beneden: Jan Jaap Jantjes, Sharon Dijksma, Phil Hogan en Boy Griffioen.

Aandacht

De nieuwe landbouwcommissaris Phil Hogan, sinds 1 november in functie, erfde de voorstellen van de vorige commissie. Critici vinden dat Hogan zich teveel richt op de grootschalige landbouw, op export gericht. Hogan noemde eerder Ierland en Nederland als grote voorbeelden voor de toekomst van de Europese landbouw. Nederland is de op een na grootste exporteur van landbouwproducten ter wereld.

Joris Lohman van Slow Food: "De basis van het EU-landbouwbeleid is nog steeds zoveel mogelijk, zo goedkoop mogelijk voedsel produceren. De nieuwe EU-commissaris Hogan is een Ier. In Ierland is de landbouw gericht op export, met zo weinig mogelijk overheidsbemoeienis. Er zijn signalen dat vergroening en biologische landbouw niet zijn aandacht heeft. Wij roepen Hogan op de lokale kleinschalige productie van biologische landbouw serieus te nemen."

Over de voorlopige voorstellen van de commissie wordt, na verzet van een groot aantal Europese landen waaronder Nederland, voorlopig niet gestemd. Maar ze zijn ook niet van tafel. Bioboer en voorzitter van bioboerenvereniging Biohuis Jan Jaap Jantjes hoopt dat van uitstel afstel komt. "We roepen de commissie op te stoppen met de nieuwe verordening. Die regeling is achter Brusselse bureaus bedacht, maar is schadelijk voor de biologische boeren."

Bron: Nieuwsuur
Publicatiedatum: