Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ecologische landbouw 3.0: de verdieping

Voor iedereen met interesse in een gezonde teelt met toekomst, heeft Natuurlijk Telen vier workshops 'Ecologische landbouw 3.0' op dinsdagmiddagen in januari 2015. Van bollenteler tot serieuze tuinliefhebber, iedereen is welkom in BolleNoord aan de Groteweg 9 in 't Zand (NH). De bijeenkomsten beginnen om half twee.

Natuurlijk Telen is een praktijknetwerk van telers en kwekers die streven naar een rendabele teelt, waarbij zo min mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. De serie workshops begint dan ook op 6 januari 2015 met een presentatie van de leden van Natuurlijk Telen, in samenwerking met begeleiders/adviseurs Roelf Havinga (TEAM Ecosys) en Ton van der Lee (GroeiNatuurlijk). De kwekers vertellen hoe ze een rendabele eco-bloembollenteelt op poten willen zetten.


Kleibodem onder haven-erwten, groenbemester in gortdroge periode.

Professor Wietse de Boer van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en zijn collega Gerard Korthals (voormalig onderzoeker bij PPO-AGV Lelystad) treden op 13 januari aan. De Boer doet fundamenteel en strategisch onderzoek, waarbij organismen, populaties, leefgemeenschappen en ecosystemen in het bodemleven worden bestudeerd. Korthals vertelt over het sturen van het bodemleven, om de weerstand tegen ziekten en plagen te verhogen.


Wortels rijk aan mycorrhiza organismen.

Professor Jan-Diek Mansveld komt op 20 januari onder het motto 'Grondig dwarskijken op de landbouw: waar zit je winst' vertellen over biologisch-dynamische landbouw. Mansveld, oprichter van down2earth, is voortrekker van deze vorm van landbouw. Mansveld heeft voorts zijn sporen verdiend als onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en medeoprichter, bestuurslid en voorzitter van het Louis Bolk Instituut. Ook is hij directeur, docent, onderzoeker en initiatiefnemer van Warmonderhof (Middelbaar beroepsonderwijs biologisch-dynamische landbouw) en Bijzonder Hoogleraar Alternatieve landbouw en tenslotte Universitair docent en wetenschappelijk medewerker Ecologische Methoden in Landbouw aan de Wageningen University & Research Centre.

De praktijk is weer aan de beurt op 27 januari, als ecologisch consultant Wouter Woets met ruime, wereldwijde praktische ervaring in groente en fruit iedereen meeneemt naar de praktijk van alle dag.


Ecologisch werkende bloembollentelers.

Woets startte als adviseur in 1997, voor Organic Advisory Service in Engeland. Vervolgens werkte hij voor diverse Engelse internationaal opererende groothandelsbedrijven en later werd hij zelfstandig adviseur. Zijn werkgebied is hoofdzakelijk West Europa, maar hij is ook thuis in Afrika en in de Verenigde Staten. Woets adviseert ook voor CMC-compostering. Eerder maakte hij deel uit van de Engelse werkgroep biologisch aardappelpootgoed van de Soil Association en hij was lid van NIAB-werkgroep voor biologische groenterassen.

Aanmelden voor de vier workshops Ecologische Landbouw 3.0 op 6, 13, 20 en 27 januari in BolleNoord in 't Zand kan via: [email protected] (onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en eventueel bedrijfsnaam). De serie bijwonen kost 275 euro (exclusief BTW), over te maken op NL67 RABO 0300494858 ten name van Natuurlijk Telen. Alle bijeenkomsten starten om 13:30 uur.

Voor meer informatie: Ton van der Lee, 06 53280525 of Roelf Havinga, 06 54240900.
Publicatiedatum: