Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Louise Fresco:

"Bio-voeding is een luxe voor de welvarende middenklasse"

Volgens de Nederlandse voedselexpert Louise Fresco is de geïndustrialiseerde landbouw de toekomst. Fresco's recentste boek, 'Kruisbestuiving' is een bundeling van columns en essays over een van haar favoriete thema's: de kracht van de kunst voor de wetenschap. Naar aanleiding van dit nieuwe boek interviewde De Tijd haar. In dit interview kwam ook biologische landbouw aan bod:

U hebt ook een broertje dood aan ons gedweep met kleinschalige en biologische landbouw?
Fresco: "Omdat biovoeding nu eenmaal een luxe is die alleen de welvarende middenklasse zich kan permitteren. Het is goed dat het bestaat, maar het is niet meer dan een niche. Daarmee kunnen we nooit onze wereldsteden voeden. Kijk: als je geen kunstmest maar dierlijke mest gebruikt, moet die ergens vandaan komen. Je hebt dus extra land nodig om koeien te laten grazen. Dankzij de hoogproductieve intensieve landbouw hebben we minder land nodig voor ons voedsel dan vroeger en wonnen we natuurgebieden terug in Europa. Als we al ons voedsel biologisch willen, hebben we zes keer zoveel land nodig. Een erg beperkende factor, zoveel land hebben we hier niet. Als het op voeding aankomt, krioelt het van de tegenstrijdige doelen in onze maatschappij."

Klik hier voor het hele artikel van De Tijd.

Publicatiedatum: