"Verraderlijke truc om bio-landbouw te vernietigen"

Californië wil biologische telers verplicht laten spuiten

De Amerikaanse staat Californië wil biologische telers verplicht laten spuiten wanneer de 'economisch belangrijke teelten' van gangbare collega's bedreigd worden door ziekte en plagen. Het bespoten product moet dan als gangbaar worden afgezet.

De regering is bezig met het herschrijven van de regels voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Tot 31 oktober gaf het 'California Department of Food and Agriculture' (CDFA) het publiek de kans om te reageren op een 500 pagina's dikke 'Management Program's Environmental Impact Report' (EIR). Hierin staat onder meer dat het agentschap de bevoegdheid krijgt om giftige chemicaliën te spuiten om een plaag te bestrijden die een bedreiging is voor economisch belangrijke gewassen.In het document beweert de CDFA dat de biologische landbouw niet zou worden geschaad door het pesticidengebruik omdat ze gewoon hun product nog op de conventionele voedselmarkt kunnen afzetten. De betreffende bedrijven zouden hun biologische certificering mogen behouden, maar mogen zich op de markt niet biologisch noemen. "De bio-certificering zou niet verloren gaan en het gebruik van chemicaliën zal naar verwachting niet resulteren in de omzetting van landbouwgrond naar niet-landbouwkundig gebruik. Daarom zal deze nieuwe regelgeving geen grote gevolgen hebben."

Vooral biologische boeren die de conventionele landbouwmethoden verafschuwen zijn kwaad over de plannen: "Ik zou liever stoppen met landbouw dan conventionele boer worden. Ik denk dat ik niet de enige ben die daar zo over denkt", zegt Zea Sonnabend, een biologische appelteler in Watsonville, aangesloten bij 'California Certified Organic Farmers'.

De Californische bio-landbouwgemeenschap groeide met 54 procent tussen 2009 en 2012. De sector is nu 35 miljard dollar waard.

Een coalitie van meer dan 90 organisaties verzet zich tegen het EIR-rapport. Tonu Pereira, professor op de UCLA en directeur van het 'Institute for Sustainable Engineering': "Dit overkoepelende dictatoriale voorstel is duidelijk een verraderlijke truc om de biologische landbouw in de staat Californië openlijk te vernietigen. Het is een onverantwoordelijk en gewetenloos mandaat om chemische producten te verkopen."

Voor meer informatie: www.allgov.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.