Hoge Kamer EOB buigt zich over broccoli-tomatenzaak

Maandag 27 oktober is in München een publieke hoorzitting bij de Hoge Kamer van Beroep van het Europees Octrooi Bureau over het octrooi op eigenschappen van klassiek veredelde broccoli en tomaten. Bionext volgt de zaak op de voet, omdat de uitkomst bepalend is voor een andere zaak: het octrooi van Syngenta op insectenresistentie in rode paprika.
 
De broccoli-tomatenzaak gaat over de vraag of producten (zoals zaden en vruchten) van klassiek veredelde planten geoctrooieerd mogen worden. De uitspraak is van belang voor de paprikazaak omdat daarin ook gebruik gemaakt wordt van klassieke veredeling.
 


Met octrooien op klassiek veredelde planten versterken bedrijven hun machtspositie in de wereldwijde zaadhandel. Veredelaars hebben geen vrije toegang meer tot het basismateriaal van de plantenveredeling: plantenrassen en wilde planten.
 
Begin dit jaar heeft Bionext samen met organisaties uit 27 Europese landen bezwaar ingediend bij het Europees Octrooi Bureau (EOB) tegen het octrooi van Syngenta op rode paprika's. Bionext eist samen met de coalitie dat het octrooi wordt ingetrokken. De 'uitvinding' van Syngenta betreft namelijk een eigenschap van een plant – resistentie tegen witte vlieg - die in de natuur voorkomt.
 
Maaike Raaijmakers, projectleider bij Bionext: "De uitspraak in de broccoli-tomatenzaak kan een belangrijke stap zijn in de het stopzetten van octrooien op klassiek veredelde planten. Maar voor een structurele oplossing is een wijziging van de Europese Octrooiwetgeving noodzakelijk."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven