Eerste roundhouse bio-rundveestal staat in De Kwakel

Melkveehouder Albert Blommestijn liet een bijzondere stal bouwen: een roundhouse die gericht is op dierenwelzijn. De eerste in Nederland. Begin juni gingen de koeien erin. Albert Blommestijn (49) heeft in De Kwakel een biologisch melkveebedrijf met 33 melkkoeien, 17 stuks jongvee en 28 hectare land. Daarnaast heeft hij een recreatietak: Poldersport. Blommestijn begon in het najaar van 2013 met een bijzondere stalbouw: de roundhouse. Eind mei werd de bouw afgerond, de week erna gingen de eerste koeien erin.


De roundhouse-stal.

Een roundhouse stal kenmerkt zich door eenvoud, complete vrijloopventilatie en het principe van de familiekudde. In dit stalconcept vormt dierenwelzijn één van de hoofdlijnen. Blommesteijn is de eerste Nederlandse melkveehouder die de roundhouse uitprobeert.

De opvallende verschijning van biologische melkveehouder Albert Blommestijn is gebouwd met behulp van een subsidiebedrag van 133.579 euro van de Provincie Noord-Holland in het kader van de Uitvoeringsregeling Biologische landbouw N-H 2011.


Albert Blommestijn.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland streven naar 7% biologische landbouw eind 2015. De provincie ondersteunde met deze regeling boeren die wilden omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering. De omschakelingsregeling heeft versneld geleid tot circa 750 hectare (16 bedrijven) biologisch gecertificeerde grond. De regeling is op dit moment gesloten. Voor andere subsidieregelingen van de provincie verwijzen wij u naar onze pagina met actuele subsidieregelingen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.