Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hierdoor kan consumentenvertrouwen onnodig een deuk oplopen"

Skal nuanceert ophef over hoge aantal afwijkingen

Tholen - AD.nl kopt vandaag op de voorpagina 'Bioboer vaker in overtreding door snel groeiende markt'. Hierin staat onder meer dat 'bio-boeren en andere biologische ondernemers nooit eerder zo vaak de wet overtreden als dit jaar' en dat 'de markt zo snel groeit dat er veel fouten gemaakt worden'. Skal-directeur Margreet van Brakel nuanceert de negatieve lading van het AD-bericht en geeft aan dat er onjuiste conclusies in getrokken worden. "Door dit soort berichten kan het consumentenvertrouwen een deuk oplopen, en dat is nergens voor nodig", aldus Margreet.

Ze geeft aan dat het AD overdrijft door te zeggen dat de bio-ondernemers de wet zo vaak overtreden. "Er zijn inderdaad in de eerste helft van 2014 meer dan 2300 lichte en ernstige afwijkingen geconstateerd. Dit gaat echter vaak om overtredingen die de biologische status van het product niet aantasten. Het gaat veelal om een overtreding in de administratieve afhandeling. Het groeiende aantal lichte afwijkingen is waarschijnlijk het gevolg van een aanpassing van onze vragenlijst die we begin dit jaar hebben doorgevoerd. Daarin is nu meer aandacht voor de ingangscontrole. Men krijgt al een waarschuwing als van één onderdeel van het proces de exacte herkomst niet aangetoond kan worden en of dit bedrijf ook in het bezit is van een Skal-certificaat."

Skal meldt vandaag op haar website dat in de eerste helft van 2014 tijdens de 2519 inspecties in totaal 1975 lichte afwijkingen en 339 ernstige afwijkingen geconstateerd zijn. Er zijn slechts 26 fatale afwijkingen geconstateerd. Dit zijn overtredingen van bio-ondernemers die de biologische status van het product kunnen aantasten, zoals geen goede buitenruimte voor het vee.

Volgens Margreet geeft het AD ten onrechte een negatieve lading aan het bericht door in de inleiding te zeggen dat bio-boeren en andere biologische ondernemers nooit eerder zo vaak de wet hebben overtreden als dit jaar. "Dit is een overtrokken conclusie. We hebben de controles juist aangescherpt om de betrouwbaarheid van de biologische producten in deze groeiende branche te kunnen blijven waarborgen. Door de strengere controles komen logischerwijs ook meer afwijkingen aan het licht. Het aantal fatale afwijkingen, 26 tot nu toe, ligt in de lijn van vorig jaar. In 2013 werden er in totaal 70 fatale afwijkingen geconstateerd."

Voor meer informatie: [email protected], www.skal.nl