Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU-beleidsmakers zijn het eens: belangrijk om Europese biologische sector te ontwikkelen

Van EU-niveau tot nationaal en regionaal niveau zijn beleidsmakers en belanghebbenden uit de bio-banche het erover eens: De EU moet de ontwikkeling van de biologische sector in heel Europa ondersteunen om een duurzaam landbouwsysteem te ontwikkelen dat mens en milieu ten goede komt. Dit bleek uit presentaties tijdens het 8ste European Organic Congress, dat van 10 tot en met 12 september gehouden werd in Bari (Italië). "Ons doel is om een duurzaam landbouwmodel te creëren op basis van onderscheidend vermogen, concurrentievermogen en innovatie. In deze context is de biologische landbouw een strategische sector voor Italië en voor heel Europa", zo luidde de boodschap van Maurizio Martina, de Italiaanse minister van Landbouw, op het European Organic Congress. "We zijn met behulp van het Italiaanse voorzitterschap bezig om het voorstel voor een nieuwe EU-verordening aan te pakken."

Alina-Stefania Ujapan. adjunct-kabinetschef voor Dacian Cioloş, Europees commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling, zei: "De biologische sector heeft een drastische vooruitgang geboekt in de afgelopen jaren en er is ruimte voor verdere groei, vooral als het consumentenvertrouwen sterk blijft. Het door de Commissie voorgestelde bio-pakket is gericht op verbetering van het kader waarin de biologische sector kan ontwikkelen. Dit is belangrijk met het oog op het behoud van de geloofwaardigheid van het EU-logo. De Commissie hecht veel waarde aan dit pakket en een voortdurende en vruchtbare dialoog met alle belanghebbenden."

Paolo De Castro, lid van de Commissie van landbouw en plattelandsontwikkeling van het Europese Parlement benadrukte: "De biologische sector blijft zich dynamisch ontwikkelen in heel Europa. Echter, het Parlement is zich ervan bewust dat de sector bezorgd is over een aantal onderdelen in ons voorstel. Daarom garandeer ik een actieve deelname van de sector in elke stap van het proces, om ervoor te zorgen dat de nieuwe regeling in balans en haalbaar is, en zodat een continue groei van de biologische landbouw mogelijk is."

Voortbouwend op de voordelen van alternatieve agro-ecologische landbouwmethoden zei Arie van den Brand, van ARC 2020: "ARC2020 ziet agro-ecologie als een grote kans om boeren, onderzoekers en activisten samen te brengen. De agro-ecologische aanpak kan overal in het voedingsmiddelensysteem worden toegepast, van het praktische werk in het European Innovation Partnership tot kortere ketens waarin producenten en consumenten aan elkaar gekoppeld worden. Door onze rol te vervullen in het verenigen van producenten, wetenschap en sociale bewegingen, kunnen we allemaal samenwerken om Europa te helpen bij het ontwikkelen van een algemeen, samenhangend en holistisch agro-foodbeleid."

Voor meer informatie: www.ifoam-eu.org
Publicatiedatum: