Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Omgevingsvergunning verleend aan bio-veehouder Sprangers

Bouw diervriendelijke en energiezuinige Kwatrijnstal kan starten

De bouw van de innovatieve Kwatrijnstal aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen start binnenkort. De Kwatrijnstal is in eerste instantie ontwikkeld voor bedrijven in gebieden met kwetsbare natuur, waar de ontwikkelingsmogelijkheden voor veehouderij beperkt zijn. Deze maand verleende de gemeente Loon op Zand de omgevingsvergunning aan veehouder Sjaak Sprangers in Kaatsheuvel. Het is de bedoeling dat de stal in het voorjaar van 2015 gereed is.

Sprangers is biologisch melkveehouder op steenworp afstand van het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Zijn huiskavel ligt pal tegen het duingebied en ook andere percelen liggen er zelfs in.Vier innovaties kenmerken de Kwatrijnstal. Een daarvan is de speciale vloer, die urine apart afvoert en de vaste mest verwijdert met een speciale stro-mestrobot. Het melken gebeurt in een verplaatsbaar melksysteem dat helemaal op zonne-energie kan draaien. Die energie komt van zonnepanelen die op het dak van de schuur liggen. Ook het dak is ongebruikelijk. Het is een transparante constructie met een ge lede dakvorm die het mogelijk maakt om grotere stallen goed in te passen in het landschap.

Uit een haalbaarheidsstudie bleek dat de bedrijfsinkomen uit een Kwatrijnstal met 140 melkkoeien vrijwel gelijk zijn aan het inkomen uit een conventionele stal. De extra bouwkosten worden terugverdiend door een langere levensduur van de koeien en minder kosten voor opfok van jongvee, de dierenarts en mestafzet. Als stikstof- en fosfaatnormen verder worden aangescherpt en kunstmest- en energieprijzen stijgen, neemt de rentabiliteit van de Kwatrijnstal toe.

Voor meer informatie: www.kwatrijn.com

Bron: Stal & Akker via AgriHolland
Publicatiedatum: