Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische Velddag, 3 september in Lelystad:

Veldpresentaties, Machines, Niet kerende grondbewerking, Bodem en Biodiversiteit

Morgen (woensdag 3 september) is de Biologische Velddag. Dit is voor veel biologische ondernemers een jaarlijks ontmoetingspunt. Er worden ervaringen, resultaten uit onderzoek en de praktijk letterlijk in 't Veld gedeeld.

Proefvelden, veldpresentaties en workshops zijn het decor. Innovaties en highlights staan hierin centraal. Dit betreft de presentatie van nieuwe rassen maar ook demonstratie van mechanisatie als inzichten over nieuwe teeltsystemen en technieken. Buiten innovaties op minimale grondbewerking en het beperken van mechanische onkruidbeheersing door het gebruik van vaste rijpaden zijn innovaties op het gebied van mechanisatie ook onderdeel van de Biologische Velddag.


De Combcut voor vollevelds onkruidbestrijding van Volkerink uit Heino.

Diverse bedrijven presenteren machines op de velddag:
  • Weevers uit Swifterbant: pootmachine met direct aanaarden en de Grimme rugschoffel. Poten en direct aanaarden kunnen ook voor de biologische teelt van aardappelen interessant zijn zo bleek uit het aardappelproject Bioimpuls van DLV Plant. Voordelen van het systeem zijn: Arbeidszeker systeem, gelijke rugopwarming als bij laat frezen; stabieler klimaat in de rug; gelijkmatiger opkomst van de planten en betere vochthuishouding in de rug waardoor minder kans op schurft en hoger knolaantal. De grimme aanaarder is sinds dit jaar op enkele plekken in NL ingezet. Het is een robuuste machine die goed in staat is om ook onder drogere omstandigheden een forse rug op te bouwen zonder dat deze terugrolt. Eenvoudig aan te passen waardoor instellen zeer exact aan te passen is aan de teelt.
  • Volkerink uit Heino met de Combcut voor vollevelds onkruidbestrijding. Sinds April is de nieuwe machine werkzaam bij Volkerink uit Heino. De Combpilot kamt het gewas eerst en maait het onkruid dan af en zorgt voor een reductie van zo'n 70- 80% van de groene (onkruid)plantmassa. "Bij meerjarig gebruik wordt onkruidzaadzetting zo'n 80-100% voorkomen door steeds zwakkere onkruidplanten met minder wortels", volgens Louis Claessens.
  • Nieuwstad uit Lelystad met de nieuwste type onkruidbrander van Hoaf met dubbele brander rij;
  • Rumptstad & Steketee is er met Rugschoffel, IC wieder en ook met de Combcut onkruidbestrijder;
  • Andela techniek en Innovatie uit Nagele is er met ligwieder op zonnepanelen;
  • Plant systems Europe met een ligwieder op zonnepanelen en een automatische schoffelmachine van Ferrari;
  • Gebroeders De Lange uit Swifterbant met vierkant zaaien en
  • Kramer BV uit Bant met Pro Seeder Groentenzaaimachine

Verder is er een demo van de 'Sensetion bodemvochtsensor'. Voor beregening op het juiste moment! Deze slimme meter meet bodemvocht, verzameld en via geïntegreerd systeem met zonnepaneel heeft u via de Sensetion smartphone app altijd toegang tot een optimaal irrigatieadvies (Agrifirm).

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, DLV en Centrum Biologische Landbouw organiseren de Biologische Velddag in 2014 in nauwe samenwerking met de biologische studiegroepen en bedrijven. Als bezoeker bent u gratis welkom vanaf 13:00 uur op de Prof Broekemahoeve in Lelystad. U kunt heel praktisch gratis parkeren bij de Broekemahoeve. Klik hier voor het programma.

Voor meer informatie: www.biologischevelddag.nl
Publicatiedatum: