Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gladys van Tuel-Koenders, staats- en bestuursrechtadvocaat:

"Skal kan het beste zelfstandig blijven"

Tholen - De regering wil het aantal ZBO's in Nederland flink gaan reduceren. Dit kan de nodige gevolgen hebben voor de toekomst van Skal, aangezien Skal nu als ZBO (Zelfstandig Bestuursorgaan) vanuit een private stichting een publieke taak verricht. Gladys van Tuel-Koenders, staats- en bestuursrechtadvocaat, betwijfelt allereerst of Skal wel op initiatief van Economische Zaken kan worden ontbonden: "Volgens de statuten dient het bestuur van Skal met een grote meerderheid voor een opheffingsbesluit te stemmen. Als de biologische sector de werkzaamheden van Skal bekostigt, kan de overheid dan aansturen op de opheffing van een goed functionerende organisatie, terwijl het daar financieel niet aan bijdraagt?"
 
De advocate geeft aan dat het in dit hele proces het belangrijkst is om te bepalen hoe Skal het meest optimaal kan blijven functioneren voor de sector. "Voorop moet staan: Hoe bedien je de sector en de afnemers, ofwel de consumenten, het beste? Zo zelfstandig mogelijk is volgens mij het beste voor de sector. Dit betekent uiteraard wel een ander leven dan onder de vleugels van de overheid. Bij de huidige ontwikkelingen past een deskundige en wendbare toezichtorganisatie. De aard van het toezicht zou de aard van de sector moeten volgen."
 
Ze pleit dus voor zelfstandigheid van Skal. Haar visie werd ook bevestigd in het klantonderzoek dat Skal in april en mei heeft laten uit voeren onder gecertificeerde bedrijven. Daaruit blijkt dat 59% van de bedrijven wil dat Skal de enige controleorganisatie blijft. De belangrijkste redenen die bedrijven hiervoor geven is dat ze de huidige opzet duidelijk en overzichtelijk vinden. Concurrentie zou de kwaliteit niet ten goede komen en bovendien is nu alle kennis binnen één instantie aanwezig. Slechts 5% wil dat Skal fuseert met andere agri-keuringsdiensten.
 
Voor meer informatie:

Gladys van Tuel-Koenders
Advocatenkantoor Koenders
Bocholterweg 175
6006 TM Weert
0495 586 977
[email protected]
www.advocatenkantoorkoenders.nl